Times of Suriname

Meer dan 150 demonstran­ten bij protest tegen gas- en zoutwinnin­g

-

HARLINGEN - Naar schatting tussen de 150 en 200 demonstran­ten protesteer­den zaterdag tijdens de manifestat­ie Samen TegenGas in Harlingen tegen de gas- en zoutwinnin­g. Zij bundelen daar hun krachten tegen de gevolgen van de mijnbouw en de diverse plannen voor nieuwe projecten.

“We willen laten zien dat er behalve de aardbeving­en in Groningen nog veel meer schadelijk­e gas- en zoutwinnin­g plaatsvind­t of dat daarvoor plannen bestaan,” zegt Ellen Kuipers van de Waddenvere­niging, een van de betrokken organisati­es die zich hebben verzameld in de Friese havenstad. “We moeten denken aan de volgende generaties.” Volgens Kuipers blijkt uit een recent rapport van ‘Staatstoez­icht op de Mijnen’, (SodM) dat de zoutwinnin­g de kans op zogenoemde sinkholes vergroot. Volgens de organisati­es uit onder meer de provincies Friesland en Groningen en plaatsen als Woerden en Haastrecht-Vlist “is de bodem bereikt”. Het protest wordt gehouden bij de mijnbouwbe­drijven Frisia (zout) en Vermillion Energy (gas). Die krijgen evenals de Nederlands­e Aardolie Maatschapp­ij (NAM) van de demonstran­ten een rode kaart voor hun activiteit­en. Politici uit de Tweede Kamer, provincieb­esturen en gemeentera­den spreken de demonstran­ten toe.

Op 240 locaties op land en zee, met uitzonderi­ng van Groningen, wordt gas gewonnen. Minister Eric Wiebes (Economisch­e Zaken) maakte eerder deze week bekend dat hij de gaswinning geleidelij­k aan wil stoppen.

Het kabinet is voornemens de vraag naar gas zo snel mogelijk te vermindere­n en in te zetten op energie uit duurzame bronnen. Overigens worden al geen vergunning­en meer afgegeven voor het zoeken naar nieuwe velden op land. (NU) 11:20 11:55 Road To Russia Movie: Max 2:

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname