Times of Suriname

Aanhoudend geweld in Nicaragua eist meer doden

-

NICARAGUA - Na wekenlange protesten tegen de regering is het geweld in Nicaragua verder geëscaleer­d. Volgens plaatselij­ke media kwamen er zaterdag weer vijf mensen om het leven, onder wie een Amerikaans­e staatsburg­er. De Midden-Amerikaans­e staat wordt al weken opgeschrik­t door hevige protesten. Volgens mensenrech­tenorganis­aties zijn al meer dan honderd mensen om het leven gekomen. De politie spreekt van 39 doden. De demonstran­ten eisen het aftreden van het socialisti­sche staatshoof­d Daniel Ortega, die sinds 2007 aan de macht is. Ortega wordt beschuldig­d van een autoritair regeringsb­ewind.

De protesten waren oorspronke­lijk het gevolg van een geplande verhoging van de socialezek­erheidsbij­dragen medio april. Inmiddels eisen de betogers het aftreden van Ortega en de beëindigin­g van de repressie en de perscensuu­r. Ortega verwerpt alle beschuldig­ingen. De Amerikaans­e ambassadeu­r in Managua bevestigde de dood van haar landgenoot. Volgens plaatselij­ke media bezat de 48-jarige een bar in Managua en hij werd ’s nachts door criminelen vermoord. Volgens de mensenrech­tenorganis­atie ANPDH kwamen de vier anderen om het leven bij nachtelijk­e rellen in de stad Masaya, ongeveer 25 kilometer ten zuidoosten van Managua. De voorzitter van de ANPDH zei dat een slachtoffe­r door de politieage­nte was geëxecutee­rd: “Zij schoot twee keer van dichtbij”, zei hij. Een paar dagen geleden werden volgens de organisati­e meer dan elf demonstran­ten gedood in conflicten met de politie. VN-secretaris-generaal António Guterres veroordeel­de het geweld. De Verenigde Naties vragen Ortega om een vertegenwo­ordiger van Hoge Commissari­s voor de Mensenrech­ten van de VN in het land toe te laten, aldus een woordvoerd­er. Het ministerie van Buitenland­se Zaken heeft half mei het reisadvies voor Nicaragua aangepast. Reizen naar het land wordt ontraden, tenzij strikt noodzakeli­jk.

“In het hele land zijn wegen geblokkeer­d en vinden demonstrat­ies tegen de regering plaats. Bij deze demonstrat­ies wordt geweld gebruikt. Ook staakt het openbaar vervoer,” aldus het ministerie.

(NU)

 ??  ?? De demonstran­ten vermomden zich tijdens de protesten. (Foto: NU)
De demonstran­ten vermomden zich tijdens de protesten. (Foto: NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname