Times of Suriname

Assad wil Kim in Noord-Korea bezoeken

-

ZUID- KOREA - De Syrische president Bashar alAssad zegt dat hij van plan is de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te bezoeken. Dat melden Noord-Koreaanse staatsmedi­a. Het wordt mogelijk de eerste ontmoeting tussen Kim en een ander staatshoof­d in Pyongyang.

“Ik ga de Democratis­che Volksrepub­liek Korea (Noord-Korea) bezoeken en ontmoet Kim Jong-un,” zou Assad op 30 mei hebben gezegd, schrijft het NoordKorea­anse staatspers­bureau KCNA. Het kantoor van de Syrische president heeft hierover nog niets gemeld. Naar verluidt maakte Assad de opmerkinge­n toen hij de geloofsbri­even van de NoordKorea­anse ambassadeu­r Mun Jong-nam ontving. Pyongyang en Damascus onderhoude­n goede betrekking­en. Waarnemers van de Verenigde Naties beschuldig­en Noord-Korea ervan samen te werken met Syrië op het gebied van chemische wapens. Noord-Korea ontkent dit.

Beide landen zijn internatio­naal geïsoleerd geraakt, Noord-Korea vanwege zijn kernwapenp­rogramma en Syrië vanwege zijn handelinge­n in de bloedige burgeroorl­og. Sinds het begin van het jaar heeft Kim echter een reeks van diplomatie­ke ontmoeting­en met leiders in China en Zuid-Korea op gang gebracht. Verder is het de bedoeling dat hij op 12 juni in Singapore een topontmoet­ing heeft met de Amerikaans­e president Donald Trump.

“De wereld verwelkomt de opmerkelij­ke gebeurteni­ssen op het Koreaanse schiereila­nd die onlangs door het voortreffe­lijke politieke kaliber en het wijze leiderscha­p van Kim Jong-un worden teweeggebr­acht”, aldus Assad volgens KCNA. “Ik ben er zeker van dat hij de eindoverwi­nning zal behalen en de hereniging van Korea zal realiseren.”

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname