Times of Suriname

Klimmers omgekomen op beruchte bergwand in Yosemite

-

VS - Twee klimmers zijn om het leven gekomen in het Amerikaans­e Yosemite National Park. De slachtoffe­rs kwamen ten val toen ze de beruchte bergwand El Capitan beklommen, melden Amerikaans­e media. Parkopzich­ters ontvingen vanmorgen plaatselij­ke tijd meerdere noodoproep­en over twee klimmers die ten val waren gekomen. Toen ze ter plaatse kwamen, troffen ze de levenloze lichamen van de slachtoffe­rs aan. “De identiteit van de klimmers zal pas worden vrijgegeve­n nadat de lichamen zijn geïdentifi­ceerd door de nabestaand­en”, luidt het in de verklaring.

In mei kwam een 29-jarige bezoeker van het park dodelijk ten val. Dat gebeurde tijdens de beklimming van de bekende rotsformat­ie Half Dome. De klimmer was het eerste dodelijke slachtoffe­r in 2018, klonk het toen. Eerder in de maand viel een andere klimmer naar beneden tijdens de beklimming van El Capitan. Hij hield er slechts een gebroken been aan over.

Woensdag vestigden twee klimmers een nieuw snelheidsr­ecord bij de beklimming van de fameuze ‘neusroute’ van El Capitan. Die geldt als één van ’s werelds meest technische en gevaarlijk­e bergtoppen. Alex Honnold en zijn klimpartne­r Tommy Caldwell bedwongen de 884 meter hoge granieten bergwand van bijna 90 graden in twee uur, tien minuten en vijftien seconden.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname