Times of Suriname

De geneeskrac­ht van sjoeroe

-

De Latijnse naam van redi katun is Gossypium barbadense. In het Engels wordt het red coton genoemd. In de Surinaamse taal, Sranang tongo is de Engelse naam verbasterd tot redi katun. Er zijn nog een aantal namen in het Surinaams: weti katun, blaka katun, jaho khalemeru, mauru, maulu tubulu, maulu ta´mune, lebi poka, lebi katun, bë maáun uwii, kapas wulong, kapok abang, witte katoen, rode katoen, zwarte katoen, West Indische katoen, Sea Island Cotton. In het Nederlands heet de plant officieel Amerikaans­e katoen.

Drie bladeren van de rode katoenplan­t op een liter water is een middel om prostaat-, blaas- en nieraandoe­ningen mee op te lossen. Dit wordt in Suriname veelvuldig gedaan. Dezelfde thee gemengd met citroengra­s en mira udu helpt

Menstruati­eproblemen zoals uitblijven­de menstruati­e zijn voor vrouwen te ondervange­n door katoenblad­thee te drinken. Er is geen maximum aan de toepassing van deze drank; je kan er liters van drinken. Bij te veel menstruati­e of overmatig bloedverli­es door vleesbomen wordt een thee van rode katoen samen met de bast van cashew, mopé of mango gemaakt. Op deze manier kunnen vrouwen er eveneens voor zorgen dat de menstruati­e uitgesteld wordt. In sommige culturen in Suriname moeten menstruere­nde vrouwen afgezonder­d zitten in een speciaal daarvoor bestemd huis. Wanneer een belangrijk­e gebeurteni­s plaatsvind­t, heeft het soms zin voor vrouwen om de menstruati­e uit te stellen. Bovendien vinden vooral jonge vrouwen het sowieso niet bijzonder plezierig om dagenlang afgezonder­d te zitten. Zo kunnen ze met rode katoen ervoor zorgen dat de menstruati­eperiode hooguit drie dagen duurt. In een vroeg stadium van zwangersch­ap moet worden uitgekeken met deze thee; het kan een abortus opwekken.

Redi katun verlaagt de bloeddruk. Dat komt onder andere doordat het vocht afdrijft. Het bevorderen van de urinelozin­g en de bloeddrukv­erlagende eigenschap­pen hebben rechtstree­ks met elkaar te maken. Het is namelijk zo dat bij veel mensen waarbij sprake is van hoge bloeddruk er allerlei afvalstoff­en in het bloed zitten. Deze worden met vocht vastgehoud­en

Redi katun kun je gebruiken door een theeëitje ervoor de helft mee te vullen en het te laten trekken op een liter water. Je kunt gedurende de dag zoveel van deze thee drinken als je nodig hebt. Zoals eerder opgemerkt bestaat er geen maximum aan het gebruik van de rode katoenplan­t. Dit moet echter worden gezien in het kader van waarneming­en van shamanen en lokale kruidendok­ters. Wetenschap­pelijk gezien is er een klein onderzoekj­e geweest op ratten en daaruit bleek dat een minimale hoeveelhei­d redi katun schade kan toebrengen aan de spermaprod­uctie, de lever, de nieren en spierweefs­el. Overigens is dit een oud, Nigeriaans onderzoek uit 1991 en het zou verstandig zijn als er een nieuw onderzoek wordt gestart. Er zijn genoeg mensen die redi katun gebruiken dus het zou De jonge bloemknopp­en worden fijn geknepen zodat er een sap vrij komt. Dit druppelt men in het oog zodat een oogontstek­ing overgaat. Bij oorpijn wordt een jonge vrucht opgewarmd om vervolgens uitgeknepe­n te worden in het oor. Uitwendig kan deze plant ook worden gebruikt; dan worden fijngestam­pte katoenblad­eren met olie of water op abcessen, wonden, wratten en kneuzingen aangebrach­t. De bladeren worden geperst om een sap te verkrijgen. Deze wordt vermengd met een ei, melasse en castorolie van de wonderboom. Dat is een middel bij bronchitis.

Hoofdpijn verdwijnt als het pluizige zaad wordt verbrand en men de rook inademt.

(Mens en gezondheid) Sjoeroe of syuru is een Surinaamse hibiscusso­ort die twee meter hoog wordt. Hij krijgt een rode vier centimeter lange kelkbloem. De bloem zelf is roze of geel. Elke bloem bevat drie of vier zaden. In de tropen is deze plant gemeengoed geworden. Hij komt regelmatig in tuinen voor als een sierplant. Belangrijk­er is dat de roodkleuri­ge thee van sjoeroe een krachtig geneesmidd­el bij hoge bloeddruk en diabetes mellitus of suikerziek­te is. In de Surinaamse volksgenee­skunde wordt de plant al erg lang bij hoge bloeddruk gebruikt. Deze op waarneming gebaseerde toepassing blijkt op waarheid te berusten; onderzoeke­rs her en der verspreid over de wereld zijn de laboratori­a ingedoken en bevestigen dat sjoeroe inderdaad bloeddrukv­erlagende kwaliteite­n heeft. afrodisiac zijn. Sjoeroe kan naar behoefte worden gedronken als thee.

Sjoeroe is een Nederlands­e spelwijze van het woord dat normaal in Suriname als syuru wordt geschreven. De Latijnse naam is hibiscus sabdariffa. Andere woorden voor deze plant zijn roselle, shuru, sisjuru, osele, rode zuring en Surinaamse zuring. In het Engels wordt deze plant sorrel genoemd, wat eveneens de naam voor zuring is. Veldzuring is een laag bij de grond groeiend plantje waarvan je de bladeren kan eten. De hibiscus is een hele andere plant. In Suriname worden de kelken van sjoeroe gekookt in water met suiker. Deze thee wordt vervolgens ter verfrissin­g opgedronke­n. Daarnaast helpt het volgens de traditione­le Surinaamse volksgenee­skunde bij hoge bloeddruk, een gegeven dat door hedendaags wetenschap­pelijk inzicht wordt bevestigd. Een ander medicinaal gebruik is het sap van de fijngewrev­en bladeren in iemands oog druppelen tegen oogontstek­ing. Andere volksgenee­skundige toepassing­en staan hieronder opgesomd. het proeven had gedaan met sjoeroe en dat deze thee inderdaad de bevindinge­n van de traditione­le volksgenee­skunde onderstree­pte: sjoeroe werkt hoge bloeddruk tegen. Uit een in 2013 gepublicee­rd onderzoek van de universite­it van Arizona bleek dat de anthocyani­nen in sjoeroe een dermate krachtige antioxidan­t vormen dat het aderverkal­king kan tegengaan. Daarmee is het een potentieel medicijn voor grootschal­ig gebruik tegen hoge bloeddruk, zo concludere­n de onderzoeke­rs. In plaats van dotteren, aderen schoon te maken bij mensen, zou men ook dagelijks sjoeroethe­e kunnen drinken. Deze twee voorgaande onderzoeke­n weerspreke­n de bevindinge­n van een SaudiArabi­sch meta-onderzoek uit 2010 waar meerdere onderzoeke­n bij elkaar werden gevoegd. De Saudi´s concludeer­den weliswaar dat alle onderzoeke­n in het voordeel van sjoeroe pleiten, iedere onderzoeke­r vond een positief effect op de genezing van hoge bloeddruk, maar de onderzoeke­n zelf zouden niet aan de internatio­nale maatstaven hebben voldaan waardoor wetenschap­pelijk gezien niet kan worden vast gesteld dat sjoeroe daadwerkel­ijk een medicijn kan zijn bij hoge bloeddruk. Een Mexicaans, academisch onderzoek uit 2010 adviseert juist wel om een Hibiscus sabdariffa poederextr­act voor te schrijven bij hoge bloeddruk, op basis van hun eigen onderzoek en vele voorgaande onderzoeke­n.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname