Times of Suriname

HAïtI GEDIsKwAlI­fiCEErD

-

BASKETBAL - Haïti is door de Fédération Internatio­nale de Basketball (FIBA) gediskwali­ficeerd, omdat het team aantrad met acht ongerechti­gde spelers. Het land ziet hierdoor al zijn groepsover­winningen omgezet worden in een nederlaag en eindigt hierdoor als laatste in groep B. Dit brengt ook met zich mee dat het team op de tiende plaats eindigt tijdens de Men’s Americup 2021 Caribbean pre-qualifiers, ondanks zijn overwinnin­g met 100-62 op St Lucia om de negende/tiende plaats. St Lucia eindigt het toernooi op de negende plaats.

FIBA is na vier wedstrijde­n van Haïti erachter gekomen dat acht spelers van het team niet de nationalit­eit van Haïti hebben. Maar van het kamp van Haïti wordt aangegeven, dat men in Haïti een regel heeft, dat als de ouders van de spelers van Haïti zijn, de spelers mogen spelen voor het land. Dit probleem werd eerder al ontdekt en Haïti heeft na de eerste wedstrijd een van zijn spelers niet meer laten spelen. Nu FIBA erachter is gekomen dat het om acht spelers gaat en dat alleen twaalf spelers zich mochten inschrijve­n voor het toernooi, heeft zij Haïti gediskwali­ficeerd. Haïti dat al zijn groepsweds­trijden won, eindigt nu op de laatste plaats in groep B. Antigua and Barbuda schuift van de nummer twee positie naar nummer een en Barbados verlaat de derde positie voor nummer twee.

Trainer Matthew Brase van Haïti zegt dat dit een teleurstel­ling is, maar hij wilde verder hierop niet ingaan. Hij zegt dat ondanks alles, het team karakter heeft getoond door de wedstrijd uit te spelen. De oefenmeest­er zegt dat dit domper geen horde zal zijn voor Haïti, want het gaat nog sterker terugkomen. Brase heeft aangegeven, dat hij trainer zal blijven van het land en doorgaat met de ontwikkeli­ng van basketbal in dat land.

Trainer Fitzgerald Sutton van St Lucia erkent dat in dit toernooi de andere landen die gewonnen hebben, sterker zijn. Zo geeft de oefenmeest­er aan dat er gewerkt moet worden, vooral aan het fysieke en mentale van de spelers. Hij geeft aan dat van zijn twaalf spelers, maar een naar de gym gaat. Hierdoor kunnen de jongens maar drie quarters spelen, want daarna valt het team uiteen. Sutton heeft wel zaken gezien die goed zijn gegaan. Zo hadden de spelers gaandeweg het toernooi minder turnovers en vooral de sterk spelende Haïti maakte het team twee quarters heel moeilijk.

 ??  ?? Clide Geffrard Jr van Haïti probeert twee punten te scoren. (Foto: Rakesh Parag)
Clide Geffrard Jr van Haïti probeert twee punten te scoren. (Foto: Rakesh Parag)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname