Times of Suriname

Wat dragen jullie op Ketikoti?

-

µ.etikoti¶, verbroken ketenen, is de jaarlijk se herdenking van het einde van de slavernij in Suriname op 1 juli 1 . 9eel aanwezi gen dragen dan de hieronder afgebeelde an gisa, die een belangrijk­e s\mbool waarde heeft. 9oor .etikoti bestaat geen voorge schreven bindwijze. Dit populaire model is genoemd naar 0iss De 1eef, die nooit een ander model droeg.

De kotomisi weerspiege­lt de omstandig heden van de draagster. (en belangrijk on derdeel van de kotomisi is de hoofddoek, angisa. 0et het model en de manier van dragen kan een vrouw emoties laten blijken. De stofkeuze en patronen hebben ook een duidelijke betekenis.

(en kotomisi bestaat uit verschille­nde on derdelen. .oto, jaki en angisa rok, jak en hoofddoek vormen de bovenkledi­ng. Daar worden onderkledi­ng, een onderhemd, onderrokke­n en de koi gedragen. Dat laatste is een langwerpig­e rol, die op de rug gebonden wordt. De koi geeft samen met de op gebolde lange rok het brede sil houet. $lle kleding is heel sterk gesteven en blijft daardoor e[tra uitstaan. De rok werd al langer gedra gen, maar de jak kwam pas in ge bruik kort na 1 9. ,n dezelfde peri ode kreeg de koto een enorme omvang. .otomisi betekent vrouw misi die een rok koto draagt. Het traditione­le kos tuum van Surinaams creoolse vrouwen heet ook kotomisi. 2ver het ontstaan van de kotomisi bestaan er verschille­nde verhalen. Het algemeen geldende verhaal is dat 1ederlands­e plantage eigenaren hun slavinnen dwongen dergelijke kleding te dragen om hun vrouwelijk­e vormen te verbloemen. Daarmee zijn de kostuums zo genaamd pijnlijk erfgoed van de slavernij. (en tweede lezing is dat de kotomisi zich pas ontwikkeld heeft na de afschaffin­g van de slavernij in 1 .

:at het verhaal over het ontstaan van de kotomisi als kledingstu­k ook moge zijn al jaren dragen Surinaamse vrouwen en meisjes van alle rassen de kotomisi met trots en vreugde. %ij bijzondere gelegenhe den, feesten, traditione­le en officiële dagen geeft dit een bijzonder kleurrijke en prach tige uitstralin­g.

.otomisi klederdrac­ht wordt gedragen als uiting van de Surinaamse cultuur, eenheid, kracht en schoonheid

(uitgaan.uitsu)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname