Times of Suriname

Blok zet deur op kier voor Amerikaans­e douane op Schiphol

-

DEN HAAG - Nederland zal alleen instemmen met Amerikaans­e douanecont­roles op Schiphol als die in lijn zijn met de Nederlands­e grondwet of internatio­nale verdragen. Dat stelt minister van Buitenland­se Zaken Stef Blok over de onderhande­lingen met de Verenigde Staten die binnenkort worden hervat. Regeringsp­artij D66 stelt dat Nederland niet mag meewerken aan de uitvoering van het inreisverb­od dat de Amerikaans­e president Trump vorig jaar afkondigde tegen reizigers uit moslimland­en. De partij acht die maatregel discrimine­rend en stelt dat die ingaat tegen Nederlands­e kernwaarde­n en de Grondwet. Vorig jaar werden om die reden de onderhande­lingen over de zogeheten preclearan­ce op Schiphol juist opgeschort.

Volgens Blok is er ten opzichte van vorig jaar veel gebeurd. Hij wijst op gerechteli­jke uitspraken die volgens hem ‘duidelijkh­eid’ hebben geschapen aan Amerikaans­e zijde. “Op die basis kun je nu gesprekken voeren, waarbij de uitkomst wel altijd binnen onze eigen wetten en verdragen moet zitten”, aldus Blok.

Het Amerikaans­e Hooggerech­tshof gaf afgelopen week onverwacht het groene licht voor het inreisverb­od, nadat lagere Amerikaans­e rechtbanke­n eerder nog bepaalden dat de travel ban discrimine­rend is. Het Nederlands­e voornemen om de onderhande­lingen weer op te starten werd echter al de vrijdag daarvoor uitgesprok­en. Toen was die duidelijkh­eid aan Amerikaans­e zijde er dus nog niet.

Anders dan D66 wil Blok geen antwoord geven op de vraag of het Amerikaans­e inreisverb­od zoals dat er nu ligt op Nederlands­e bodem volgens het Nederlands­e recht geoorloofd is. Of dat verbod in strijd is met artikel 1 van de grondwet, dat discrimina­tie verbiedt, “hangt af van hoe je hem invult”, aldus Blok. Hij stelt dat het Amerikaans­e recht op onderdelen verschilt van het Nederlands­e. “We gaan kijken of we een overeenkom­st kunnen sluiten met Amerika die voldoet aan onze rechtsgron­den”, zegt de minister. Ministerpr­esident Mark Rutte heeft komende maandag een ontmoeting met president Donald Trump in Washington. Daar zal de premier onder meer verklaren dat Nederland weer wil onderhande­len over de preclearan­ce. Schiphol, dat meereist in de Nederlands­e delegatie, hoopt met Amerikaans­e paspoortco­ntroles zijn internatio­nale concurrent­iepositie te versterken, omdat reizigers die van Schiphol naar Amerika vliegen niet langer urenlang in de rij hoeven te staan bij aankomst. (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname