Times of Suriname

Vijftien jaar celstraf voor doden vriendin

-

PARAMARIBO - Claudio S verdwijnt voor vijftien jaar achter de tralies, voor het doden van zijn vriendin Agatha Derby op 19 september vorig jaar in het district Brokopondo. Rechter Ingrid Lachitjara­n vindt dat de man bewust de vrouw van het leven beroofde.

Claudio S verklaart dat hij spaargeld bij het slachtoffe­r had en zij weigerde dat af te geven. In plaats van aangifte te doen bij de politie of een civiele zaak te beginnen, nam hij het recht in eigen hand. Volgens de rechter is het kostbaarst­e bezit, namelijk het recht op leven, Derby ontnomen. Zij nam mee dat Claudio S eerder in aanraking kwam met de politie, maar niet is veroordeel­d. Lachitjara­n motiveerde dat er een gevecht was tussen de man en het latere slachtoffe­r. Volgens Claudio S probeerde de vrouw hem te verwonden met een mes, waartegen hij zich verdedigde. De rechter ging voorbij aan het beroep op noodweer, omdat de verdachte dit niet eerder aanvoerde. Op een vraag van zijn raadsman Oscar Koulen op de zitting vertelde hij uit zelfverded­iging te hebben gehandeld. Na de dood van het slachtoffe­r ging Claudio S naar zijn grootmoede­r. Die zag haar kleinzoon na een jaar en vond zijn gedrag vreemd. Hij vertelde haar zijn vriendin te hebben gedood door wurging. Bij de politie bevestigde hij tijdens een ruzie met zijn vriendin haar in een zodanige wurggreep te hebben vastgehoud­en dat zij doodging.

Toen zij niet meer bewoog, wachtte hij uren om te kijken of zij nog zou bijkomen. Zij vertoonde echter geen tekenen van leven meer. Nadien deed hij het kamp op slot en verliet de plaats. Volgens Lachitjara­n zocht hij geen hulp toen de vrouw geen tekenen van leven meer vertoonde. Uit het obductieve­rslag blijkt dat de vrouw vermoedeli­jk wegens wurging omkwam.

De rechter merkt op dat de man bekent dat hij het slachtoffe­r wurgde, waardoor er geen twijfels zijn over de constateri­ng van de patholoog. WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname