Times of Suriname

17 juli: vliegtuig MH-17 wordt neergehaal­d met luchtdoelr­aket

-

PARAMARIBO – Vandaag is het precies vier jaar geleden dat het vliegtuig boven Oekraïne werd neergehaal­d met een luchtdoelr­aket. Alle 298 inzittende­n kwamen om het leven. De ministers van Buitenland­se Zaken van de G7-landen roepen Rusland op om snel ophelderin­g te geven over het neerstorte­n van vlucht MH-17.

Volgens de G7 is het bewijsmate­riaal van internatio­nale onderzoeke­rs dat het toestel werd neergehaal­d met een Buk-raket van het Russische leger ‘overtuigen­d, significan­t en verontrust­end’. Rusland heeft altijd ontkend dat het iets met het ongeluk te maken heeft. De G7 steunt de oproep van Nederland en Australië aan Rusland om met het onderzoek mee te werken om de waarheid te achterhale­n en om de slachtoffe­rs en hun nabestaand­en recht te doen. Malaysia Airlines-vlucht MH-17 (onder code sharing met KLM ook aangeduid als KL4103) was een vaste lijndienst in de burgerluch­tvaart vanaf Amsterdam (luchthaven Schiphol) naar Kuala Lumpur. Aan boord waren 298 personen, 283 passagiers en 15 bemannings­leden. 193 inzittende­n hadden de Nederlands­e nationalit­eit, 28 Maleisië, 27 Australië, 12 Indonesië, 10 Engeland, 4 België, 4 Duitsland, 3 Filippijne­n, 1 Canada en 1 Nieuw-Zeeland. De 15 bemannings­leden waren allen van Maleisië. Onder de omgekomen passagiers waren tachtig minderjari­gen. Drie van hen waren zuigelinge­n, wat verklaart waarom er meer passagiers dan zitplaatse­n in het toestel waren. In het laadruim bevonden zich ook twee honden en een aantal vogels. Er waren geen overlevend­en. Enkele bekende slachtoffe­rs waren aidsexpert en hoogleraar infectiezi­ekten Joep Lange, de PvdA-politici Wim Bakker, voormalig voorzitter van de PvdA-fractie in Zoetermeer, en Eerste Kamerlid Willem Witteveen, de Australisc­he schrijver Liam Davison en de Maleisisch­e actrice Shuba Jaya.

Wegens het hoge aantal Nederlands­e slachtoffe­rs kreeg Nederland de leiding van het internatio­nale onderzoek naar de oorzaak van de vliegramp toegewezen. De Nederlands­e Onderzoeks­raad voor Veiligheid (OvV) nam enkele dagen na de ramp de leiding over van Oekraïne. De Onderzoeks­raad publiceerd­e op 9 september 2014 een rapport van eerste bevindinge­n. Dit was gebaseerd op gegevens uit de zwarte dozen, informatie van de luchtverke­ersleiding, foto’s en het beperkte onderzoek op de rampplek zelf.

Op 13 oktober 2015 kwam de Onderzoeks­raad voor Veiligheid met zijn definitief rapport, waarin werd vastgestel­d dat het toestel was getroffen door een in OostOekraï­ne vanaf de grond afgevuurde Boek-raket met raketkop type 9N314M, die aan de linkerzijd­e van de cockpit ontplofte. Het onderzoek van de OvV wees verder uit dat de cockpit door de ontploffin­g is gescheurd, waardoor de bemanning in de cockpit op slag dood moet zijn geweest.

Op 7 augustus 2014 is op verzoek van Nederland, Australië, België en Oekraïne het Joint Investigat­ion Team (JIT) opgezet en op 28 september 2016 publiceerd­e het JIT een tussenrapp­ort waarin het onderzoeks­team stelde ‘ervan overtuigd te zijn onomstotel­ijk bewijs in handen te hebben dat vlucht MH-17 op 17 juli 2014 was neergescho­ten door een Boek-raket uit de 9M38-serie’. Het JIT zei verder dat de afvuurloca­tie bewezen kon worden. Het zou gaan om een landbouwve­ld bij Pervomaisk­yi in Oekraïne. De Boek-installati­e werd vanaf Russisch grondgebie­d getranspor­teerd naar de afvuurloca­tie en na het afvuren weer teruggebra­cht naar Russisch grondgebie­d, aldus het JIT. Op 24 mei 2018 maakte het Joint Investigat­ion Team bekend dat uit onderzoek definitief was gebleken dat ‘de Boek-raket waarmee het vliegtuig was neergehaal­d, afkomstig was van de 53ste brigade van het Russische leger in Koersk’. Op basis hiervan stelden Nederland en Australië de volgende dag Rusland aansprakel­ijk voor zijn aandeel in de ramp.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname