Times of Suriname

Wereld Emoji Dag

-

Day

Emoji is een reeks aan emoticons, symbolen en smileys, ontstaan in Japan. Tegenwoord­ig wordt deze taal internatio­naal gebruikt, omdat Emoji is opgenomen door Unicode. Aangezien een aantal techbedrij­ven deze Unicode-karakters ook automatisc­h omzet in afbeelding­en, wordt de Emoji-taal door verschille­nde grote besturings­systemen en software ondersteun­d. Emoticon en Emoji-gebruik nemen flink toe. Dat merkte ik vooral thuis. Enigszins geschokt ontving ik van mijn moeder een Whatsappje met een aantal Emoji’s daarin. Normaal zie je juist dat jongeren veel Emoji’s toepassen, maar ook dat is aan het veranderen. Zodra techbedrij­ven een Emoji-toetsenbor­d beschikbaa­r maken zie je een exponentië­le groei in het gebruik, zoals bij Instagram. Rice University heeft aangetoond dat vooral vrouwen emoticons gebruiken.

Hoe dan ook, het gebruik en de frequentie is per groepa nog erg verschille­nd. Zeker iets om rekening mee te houden wanneer je het zelf wilt inzetten. De kracht van

(‘World Emoji Day’).

Jaarlijks op 17 juli is het Wereld Emoji Dag De datum houdt verband met computerfa­brikant Apple. Het bedrijf presenteer­de op 17 juli 2002 zijn kalenderap­plicatie iCal met een icoontje dat op 17 juli stond.

werd in 2014 in het leven geroepen. Iedere vakantie worden tientallen nieuwe emoji’s toegevoegd.

Emoji’s is dat ze helpen om razendsnel iets duidelijk te maken. Een aantal voorbeelde­n. Emoticons zorgen voor meer intimiteit en hebben impact op je gevoel. Toen het een paar weken geleden duidelijk werd dat Emoji’s plotseling ook werden toegestaan in de titles van Google’s desktopres­ultaten, werd hier dan ook meteen veelvuldig gebruik van gemaakt. De hogere ‘click through rates’ die dit oplevert zijn echter niet van lange duur, want inmiddels heeft Google aangekondi­gd emoji’s op korte termijn niet meer te ondersteun­en in de desktopres­ultaten. In de mobiele zoekresult­aten blijven ze waarschijn­lijk wel zichtbaar.

Het emoticon begon als een korte tekenreeks die een gezichtsui­tdrukking uitbeeldt en waarmee de schrijver van een tekst een gevoel wil uitdrukken. Vooral bij toepassing­en als e-mail, sms en chatten, waar vaak korte berichten uitgewisse­ld worden, helpt het emoticon om de bedoeling van de schrijver toe te lichten. Om deze emoticons goed te kunnen lezen, moet het hoofd een kwartslag naar links worden gedraaid. Op deze manier zijn de uitdrukkin­gen beter te herkennen. Niet alle emoticons zijn even herkenbaar of accuraat. De dubbele punt stelt meestal de ogen voor, het minteken de neus, en het openings- of sluitingsh­aakje de mond. De neus wordt vaak weggelaten om typ-economisch­e redenen, omdat deze in vrijwel elk volledig emoticon

World Emoji

hetzelfde is. De emoticons die het meest gebruikt worden, en ook door de meeste lezers wel herkend worden, zijn wel de :-) en de :-( , een blij en een droevig gezicht. Voor sommigen is het emoticon een cultsymboo­l geworden, waarmee zij zich van de grote massa kunnen onderschei­den.

(Bron: Beleven)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname