Times of Suriname

Groningers hebben weer water uit kraan

-

GRONINGEN - De inwoners van Groningen en omgeving hebben weer drinkwater uit de kraan. De voorzienin­g is gisteren aan het einde van de middag hersteld. Mensen moeten tot dinsdagoch­tend nog wel spaarzaam met water omgaan, zegt het Waterbedri­jf Groningen, “zodat wij onze waterbuffe­rs weer maximaal kunnen vullen.” De waterstori­ng ontstond aan het begin van de middag. In veel huizen en bedrijven kwam er ineens geen water meer uit de kraan. Oorzaak was een probleem in een gebouw bij het Drentse De Punt, waar het drinkwater wordt geproducee­rd. Het water kon van daaruit niet naar Groningen, Haren, Eelde en Paterswold­e worden gebracht. Meerdere supermarkt­en zeggen dat de flessen water „helemaal geplunderd” zijn. ZINN, het moederbedr­ijf van meerdere Groningse verzorging­shuizen, heeft ongeveer 1500 liter water gekocht bij een groothande­l en nog 3000 liter water gereservee­rd, „maar dat moet elders uit Nederland komen, want hier is alles leeg.” De Rijksunive­rsiteit gaf medewerker­s de opdracht om een tijdje niet naar de wc te gaan.

De brandweer van Groningen heeft twee waterwagen­s klaargezet. Als de brandweer in de stad moet uitrukken, gaan zij mee, totdat de storing over is. “Dan hebben we alvast 11.000 liter bij ons voor het eerste bluswerk”, aldus de veiligheid­sregio. In Drenthe staat een wagen met 15.000 liter water klaar. De waterstori­ng ontstond door een probleem in een gebouw bij het Drentse De Punt, waar het drinkwater wordt geproducee­rd. Het water kon van daaruit niet naar Groningen en omgeving worden gebracht. De oorzaak is nog niet bekend. Het waterbedri­jf kan nog niet zeggen hoeveel gebruikers getroffen zijn. Het bedrijf kan niet zeggen hoe groot de storing is. Op Twitter klagen niet alleen mensen uit de stad over het watertekor­t, maar ook in naburige plaatsen als Eelde en Haren wordt door inwoners gemeld dat er geen waterdruk is.

De Groningse Marja Dupker, die in een appartemen­tengebouw aan de Kraanvogel­straat in de Oosterpark­wijk woont, was een van de gedupeerde­n. “Met dit warme weer, wat een puinhoop. Ik hoop maar dat er snel weer water is”, verzuchtte ze. Tegen halfvijf was de waterdruk gelukkig weer normaal in de Groningse flat, liet de dochter van Dupker opgelucht weten. Ze waren er wel toe aan lekker verfrissen­d water: “Gelukkig maar dat het weer gewoon stroomt, want erg warm is het hier nog altijd…het is nu 29 graden.” Ook op sociale media lieten veel inwoners van de Martinista­d en omgeving zich horen. “Groot deel in de stad geen water. Dat is niet best met dit warme weer. Hopelijk weer snel verholpen”, twitterde GroenLinks-raadslid Petra Brouwer.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname