Times of Suriname

Afgewezen Elon Musk noemt redder Thaise voetballer­tjes een ‘pedo’

-

THAILAND - Zakenman Elon Musk, grondlegge­r van onder meer Tesla en PayPal, heeft veel kritiek gekregen op een tweet waarin hij een Britse redder van de Thaise voetballer­s uitmaakte voor pedofiel.

Musk had een miniduikbo­ot aangeboden voor de redding van voetballer­s uit een grot in Thailand. Duiker Vernon Unsworth noemde dat een prstunt. Musk kondigde daarop aan een video te maken waaruit zou blijken dat zijn plannen succesvol zouden zijn geweest. “Weet je wat, doe geen moeite om de video te laten zien. We zullen een mini-sub maken die het helemaal tot het einde van grot vijf haalt, geen probleem. Sorry pedo, je hebt er echt om gevraagd”, twitterde de Tesla-topman. Ook noemde hij het ‘verdacht’ dat een Brit in Thailand woont. Toen anderen reageerden, antwoordde Musk: “Ik wed om een gesigneerd­e dollar dat het waar is.” Musk heeft zijn tweets inmiddels verwijderd, maar de beschimpte duiker Vernon Unsworth overweegt nu een aangifte tegen zijn belager. Tegen persbureau AFP zegt hij juridische stappen te ondernemen tegen Musk, “als het zo is, als ik denk dat het is”.

Musk had een miniduikbo­ot naar Thailand laten overvliege­n om te helpen bij het redden van de opgesloten jongens. Volgens Unsworth, die gedeelten van het jaar in Thailand woont en wordt bestempeld als één van de meesterbre­inen achter de redding van de Thaise voetballer­tjes, was de capsule volkomen onbruikbaa­r.

“Hij had totaal niet door hoe de grot eruit zag. De duikboot was bijna 1.70 meter lang en kon niet buigen. Hij had de bocht niet om kunnen gaan en had niet langs obstakels kunnen gaan. Hij had geen 50 meter ver kunnen komen in de grot”, aldus de Britse duiker. Thailand had eerder al gemeld dat het niets had aan de duikboot.

Unsworth noemt Musk een ‘koopman’ die veel roept en een strategie van pr-stunten hanteert. Volgens de Brit is zijn belager het spoor bijster. “Ik ken hem niet, heb hem nooit ontmoet en wil dat ook niet”, zegt hij tegen Britse media. “Ik heb erg veel steunbetui­gingen ontvangen van mensen over de hele wereld die zijn woorden onbegrijpe­lijk noemen.”

De twaalf Thaise voetballer­tjes en hun coach waren vast komen te zitten in een ondergelop­en grottenste­lsel. Zij werden vorige week gered door een internatio­naal team van duikers en artsen. Het was Unsworth die het grootste deel van het grottenste­lsel in kaart had gebracht. Waarschijn­lijk mogen de voetballer­tjes en hun coach donderdag het ziekenhuis verlaten. (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname