Times of Suriname

Acht migranten gestikt in container in Libië tijdens vervoer over land

-

LIBIË - Zeker acht migranten, onder wie zes kinderen, zijn in Libië gestikt in een container. Nog eens negentig andere mensen die uit de laadkist zijn gehaald verkeren in kritieke toestand. De gewonden zijn overgebrac­ht naar een ziekenhuis, melden de lokale autoriteit­en. Op foto’s is te zien dat ook jerrycans met benzine en reddingsve­sten waren opgeslagen in de container, die eigenlijk was bedoeld om vlees of vis te vervoeren. De reddingsve­sten waren vermoedeli­jk voor gebruik tijdens een overtocht naar Europa. De migranten zijn gevonden in een kustplaats die vaak wordt gebruikt door mensensmok­kelaars. De temperatur­en in het noordweste­n van Libië liepen de afgelopen dagen op tot ver boven de 30 graden. De migranten in de container waren afkomstig uit diverse landen, waaronder Pakistan en Bangladesh.

De marine van Mauritanië heeft een boot met 125 migranten onderschep­t die probeerde de Canarische Eilanden te bereiken. De opvarenden hadden volgens een woordvoerd­er van de marine circa 850 euro betaald voor de mislukte overtocht. Ze zijn aangehoude­n en overgedrag­en aan de autoriteit­en van het Afrikaanse land. De migranten waren aan boord van een boot gegaan bij de Senegalese stad Thiès en voeren richting de Spaanse eilandengr­oep. De Canarische Eilanden liggen ten westen van Marokko in de Atlantisch­e Oceaan. De autoriteit­en in Mauritanië, dat ten noorden van Senegal ligt, hebben naar eigen zeggen herhaaldel­ijk voorkomen dat migranten de EU bereiken.

Maandag zijn honderden migranten alsnog aan land gegaan in Italië. De Italiaanse autoriteit­en gaven daar groen licht voor, nadat andere Europese landen zich bereid hadden getoond meer dan de helft van de circa 450 asielzoeke­rs op te vangen. De migranten waren van een overvolle boot gehaald die vrijdag uit Libië was vertrokken. Ze mochten echter niet meteen aan land gaan in Italië, dat niet alleen wilde opdraaien voor de opvang. Daardoor moesten de asielzoeke­rs noodgedwon­gen wachten aan boord van twee schepen tot een akkoord was bereikt over hun lot. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname