Times of Suriname

Trump: ‘Ik geloof dat Rusland zich niet in verkiezing­en VS heeft gemengd’

-

HELSINKI-Donald Trump gelooft dat Rusland zich niet heeft gemengd in de Amerikaans­e verkiezing­en. Dat heeft de president maandag gezegd op een persconfer­entie met Vladimir Poetin tijdens de topconfere­ntie tussen de VS en Rusland. “Er was geen samenzweri­ng” aldus Trump. “Ik kende de president toen nog niet. Er was niemand om mee samen te zweren.”

Trump zei dat Poetin de beschuldig­ingen sterk ontkent. Hij stelde de Russische president te geloven, ondanks dat alle Amerikaans­e inlichting­endiensten wijzen op Russische inmenging in de verkiezing­en. Trump kreeg de vraag of hij, wat de beschuldig­ingen betreft, zijn eigen inlichting­endiensten gelooft of Poetin. Hij ontweek de vraag. “Dan Coats (chef inlichting­en red.) kwam naar me en zei dat hij denkt dat het Rusland is. Poetin zegt dat het niet Rusland is. Ik heb geen reden om te geloven waarom het Rusland moet zijn.”

Poetin deed de beschuldig­ingen tijdens de persconfer­entie af als onzin. Hij benadrukte dat Rusland zich nooit zal mengen in interne aangelegen­heden. Hij heeft Amerikaans­e onderzoeke­rs aangeboden om naar Rusland te komen en samen te werken met Russische onderzoeke­rs. Vrijdag werd bekend dat de VS twaalf Russische inlichting­enofficier­en aanklaagt voor het hacken van de Democratis­che Partij en de campagne van Hillary Clinton. Volgens Trump heeft het Rusland onderzoek de twee landen gescheiden gehouden. De Amerikaans­e president zegt dat hij en Poetin de kwestie uitgebreid hebben besproken maandagmid­dag.

Poetin zei dat hij wilde dat Trump de verkiezing­en van 2016 zou winnen. “Trump had het tijdens de campagne over het normaliser­en van de relatie met Rusland.” Trump en Poetin spraken elkaar in Finland zo’n twee uur achter gesloten deuren. Het is de eerste officiële RussischeA­merikaanse topconfere­ntie, al hebben de mannen elkaar al eerder ontmoet tijdens een top in Vietnam. Beide leiders lieten zich naderhand tevreden uit over het overleg. Trump sprak op een gezamenlij­ke persconfer­entie met Poetin over een “erg constructi­eve dag”. Hij zei dat hij de slechte verhouding­en tussen de VS en Rusland heeft verbeterd. Volgens de president is dat het resultaat van de top met zijn Russische ambtsgenoo­t Vladimir Poetin.

Trump vindt dat de band tussen de twee landen voor maandag “slechter dan ooit” waren. “Dan is zo’n vier uur geleden veranderd”, aldus de Amerikaans­e president tijdens de persconfer­entie in Helsinki. De slechte verhouding­en waren volgens Trump te wijten aan “domheid” van beide kanten. “Zelfs tijdens de spanningen van de Koude Oorlog konden de VS en Rusland een sterke dialoog houden. Het zou politiek gezien makkelijke­r zijn om afwijzend te staan tegenover Rusland, maar ik neem liever het risico”, aldus Trump. “We hebben een kans om samen grote dingen te doen.” De twee hebben meerdere thema’s besproken. Onder meer de Iran-deal, NoordKorea, de oorlog in Syrië kwamen ter sprake. De twee benadrukte­n het belang om samen te werken als twee nucleaire grootmacht­en, maar gingen inhoudelij­k niet in op wat er precies is besproken. Volgens Poetin zijn er genoeg onderwerpe­n over om te bespreken. (NU)

 ??  ?? De leiders van Rusland en de Verenigde Staten, Vladimir Poetin en Donald Trump. (Foto: NRC)
De leiders van Rusland en de Verenigde Staten, Vladimir Poetin en Donald Trump. (Foto: NRC)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname