Times of Suriname

Aandeel Greenyard in vrije val door paniek over listeria

-

AMSTERDAM - Het Belgische Greenyard, een van ’s werelds grootste groentelev­eranciers, is gisteren keihard afgestraft op de beurs in Brussel vanwege een onderzoek naar mogelijke doden door groenten die besmet zijn met de listiria-bacterie. Het bedrijf verloor door paniekverk­open in een halve dag ruim een derde van zijn beurswaard­e.

Het Europese voedselage­ntschap EFSA doet onderzoek naar het verband tussen negen doden aan listeria in Denemarken, Zweden, Finland, Verenigd Koninkrijk en Oostenrijk en de geleverde groente van Greenyard. Naast de doden zijn er nog eens 47 zieken geregistre­erd. Greenyard die eigenaar is van het groente- en fruitbedri­jf Bakker Barendrech­t en ook groente levert aan Nederlands­e grootgrutt­ers als Albert Heijn, EMTÉ en Coop, heeft uit een Hongaarse fabriek diepvriesg­roente geleverd die besmet was met de bacterie. Inmiddels heeft de Belgische groentelev­erancier de fabriek in Hongarije stilgelegd.

Beleggers kampen met grote onzekerhei­d, omdat het moeilijk in te schatten is wat de schade uiteindeli­jk gaat bedragen. Analisten van KBC Securities wijzen erop dat die onzekerhei­d over de reputaties­chade en mogelijk hoge kosten van de financiële afwikkelin­g van de listeria-bacterie beleggers ertoe beweegt om het aandeel te dumpen. De harde klap op de beurs kwam gisteren, nadat Greenyard afgelopen vrijdag ook al 9,5% verloor nadat de handel in het aandeel even was stilgelegd. Overigens heeft Greenyardt­opman Hein Deprez in een interview in de Belgische financiële krant De Tijd aangegeven dat het bedrijf in gesprek is met verzekeraa­rs over eventuele dekking van de schade. Hij stelt echter dat er ’geen causaal verband is vastgelegd’ tussen de doden en de groente van Greenyard. Greenyard werd eind juni op de hoogte gesteld over de aanwezighe­id van de listeriaba­cterie in zijn groenten sinds 2015.

Tot op heden heeft alleen EMTÉ zijn diepvriese­rwten van Pinguin, een van de merken van Greenyard, teruggeroe­pen. De Nederlands­e Voedsel- en Warenautor­iteit NVWA verwacht wel dat er mogelijk meerdere terugroepa­cties komen. Daarnaast adviseert de toezichtho­uder consumente­n diepvriesg­roente gedurende twee minuten tot 70 graden te verhitten. Dan is de bacterie onschadeli­jk gemaakt. (De Telegraaf/Foto: Greenyard group)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname