Times of Suriname

Grote vraag naar groente en fruit in de regio

-

PARAMARIBO - In de regio is er een grote vraag naar landbouwpr­oducten uit Suriname. Vooral op de voormalige Nederlands­e Antillen en de Oost-Caribische eilanden. Met het wegvallen van Venezuela als voedsellev­erancier voor Curaçao, is voor Suriname ‘terrein’ vrijgekome­n. Om het onderste uit de kan te halen, zal Suriname over een eigen vrachtvlie­gtuig moeten beschikken om grote hoeveelhed­en groente en fruit tegen een concurrere­nde prijs te kunnen afzetten.

Tot deze conclusie komt minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme na een oriëntatie­bezoek aan de regio. Hij kaatst de bal naar de Surinaamse Luchtvaart­maatschapp­ij (SLM), die als parastataa­l bedrijf daar werk van zou moeten maken. Als het van hem afhing, zou het vrachtvlie­gtuig er allang moeten zijn. “Dat is één van de dingen die ik zie voor Suriname en voor de SLM. SLM zou daarop moeten inspelen. We hebben geen vrachtvlie­gtuig”, zegt Tsang.

De export van groente en fruit naar de regio geschiedt op dit moment op een manier die volgens Tsang niet duurzaam is en geen ruimte biedt voor groei en verhoging van de exportwaar­de. “Je kan geen grote hoeveelhed­en aanbieden. Hoe groter de hoeveelhei­d, hoe goedkoper het zal zijn om te verkopen. Als ik vers fruit en al dat soort dingen wil verkopen, is dat bij uitstek via vliegverke­er. Maar als dat nog te duur is, komt dat niet op gang. Wat we nu hebben, is dat wij zitten te kijken naar boten die een regulier onderhoud met die eilanden hebben. Uiteindeli­jk wil je toch naar luchtvrach­ttransport”, stelt Tsang.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname