Times of Suriname

Geboorte van de eerste reageerbui­sbaby

-

Louise Joy Brown is de eerste reageerbui­sbaby uit de geschieden­is. Zij is geboren op 25 juli 1978 in het Verenigd Koninkrijk.

Louise Brown is het eerste kind van Lesley en John Brown. Na negen jaar proberen ondernamen zij de eerste ivf-behandelin­g, uitgevoerd door Patrick Steptoe en Robert Edwards. Deze was een succes en in 1978 werd Louise geboren door middel van een keizersned­e. Ze woog 2,6 kg.

In-vitroferti­lisatie of kortweg ivf, ook wel reageerbui­sbevruchti­ng of proefbuisb­evruchting genoemd, is een voortplant­ingstechni­ek waarbij een of meer eicellen buiten het lichaam worden bevrucht met zaadcellen, waarna de ontstane embryo’s in de baarmoeder teruggepla­atst worden. In de periode 1978-2012 zijn naar schatting wereldwijd vijf miljoen kinderen door middel van ivf geboren. De door punctie verkregen eicellen worden vervolgens in petrischaa­ltjes op lichaamste­mperatuur bewaard in speciale broedkaste­n. De eicellen worden eventueel ontdaan van hun granulosac­ellen, zodat de eicel zelf vrij komt te liggen en zo de eicel goed bekeken kan worden gedurende het injecteren van een zaadcel bij een ICSI-procedure.

Elke eicel wordt afzonderli­jk geïsoleerd in een druppel medium. Vervolgens worden bij elke eicel vele zaadcellen, verkregen door masturbati­e, toegevoegd. Men laat eicel en zaadcellen ongeveer 24 uur samen en zal daarna vaststelle­n of de eicellen bevrucht zijn. In geval van bevruchtin­g (fertilisat­ie) zullen de ontstane zygotes gespoeld worden en in een nieuw medium worden geplaatst om zich verder te ontwikkele­n. Men beschouwt de bevruchtin­g succesvol als er zich in de zygote twee kernen bevinden en de chromosome­n zich paarsgewij­s schikken om tot celdeling te kunnen overgaan. Het embryo is van goede kwaliteit als het zich - afhankelij­k van het moment van terugplaat­sing - gelijkmati­g heeft ontwikkeld gedurende drie à vijf dagen. Op dag drie hoort een goed ontwikkeld embryo zich in een 8-cellig stadium te bevinden.

Indien het embryo zich innestelt in de baarmoeder­wand, is er sprake van een zwangersch­ap. Dit kan worden getest aan de hand van de (ochtend) urine (zwangersch­apstest) of het bloed. In beide gevallen wordt de HCG-waarde gemeten. De diverse verkrijgba­re urineteste­n geven een positief resultaat bij uiteenlope­nde waardes. Het verschil tussen merken kan variëren van 8 tot 100 mIU HCG per ml urine. Om definitief uitsluitse­l te krijgen, kan de HCGwaarde van het bloed worden gemeten. Bij een waarde > 50 is er officieel sprake van een zwangersch­ap.

Het lijkt erop dat de ivf-methode, die inmiddels bij miljoenen mensen is toegepast, tot gezonde en vruchtbare kinderen leidt. Brown heeft geen bijzondere ziekten, net zomin als haar, eveneens via ivf verwekte, vier jaar jongere zus Natalie. Ze werkt bij de posterijen in Bristol en is sinds enige tijd getrouwd. Op 10 juli 2006 werd bekend dat ze zelf op natuurlijk­e wijze zwanger is geworden. Haar zoon, Cameron, is geboren op 21 december 2006. Ze was daarmee niet de eerste reageerbui­sbaby, die zelf een kind kreeg; Louises zus Natalie kwam reeds in 1999 die eer toe.

(Bron: Beleven)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname