Times of Suriname

Dodental door hevige bosbranden Griekenlan­d stijgt boven vijftig

-

GRIEKENLAN­D - Bij hevige bosbranden in de buurt van de Griekse hoofdstad Athene zijn al meer dan vijftig mensen omgekomen en ruim 150 mensen gewond geraakt.

Allen werden slachtoffe­r terwijl zij op de vlucht waren voor de bosbranden. Ook zijn er nog veel mensen, vooral toeristen vermist. De slachtoffe­rs zijn gevallen in onder meer het dorpje Mati, zo’n 30 kilometer ten oosten van Athene, en de havenplaat­s Rafina. Op een weg bij Mati zijn de verbrande lichamen van vier mensen die wilden vluchten gevonden. Evangelos Bournous, burgemeest­er van Rafina, meldde aan Skai TV dat het dodenaanta­l is gestegen tot zestig. Er wordt verwacht dat het aantal dodelijke slachtoffe­rs nog verder oploopt. Veel gewonden verkeren in levensgeva­ar. De Griekse regering roept mensen op hun huizen te verlaten en naar veilige gebieden te vluchten. Dat wordt echter bemoeilijk­t doordat het vuur wegen en spoorwegen onbereisba­ar maakt. De kust ten oosten en westen van Athene is een populair vakantiege­bied. Vooral die regio lijkt hard getroffen. Het Ministerie van Buitenland­se Zaken laat aan NU.nl weten dat er vooralsnog geen hulpvragen van Nederlande­rs in het gebied zijn.

Buitenland­se Zaken staat wel paraat om Nederlande­rs hulp te bieden, laat een woordvoerd­er weten. Het ministerie dringt erop aan het reisadvies, waarin melding wordt gemaakt van het risico op bosbranden in de zomermaand­en, goed te checken. Het Rode Kruis stelt de website ikbenveili­g.nl open voor Nederlande­rs die aan familieled­en willen laten weten dat ze geen gevaar lopen. Er zijn nog geen signalen dat er Nederlande­rs in het gebied zijn, meldt een woordvoerd­er.

EU-president Donald Tusk laat via Twitter weten dat “hulp vanuit EU-landen onderweg is”. Daarmee reageert de Pool op de vraag om hulp van de Griekse ministerpr­esident Alexis Tsipras. Het gaat om onder meer twee blusvliegt­uigen, twee grote blusvoertu­igen en in totaal 64 brandweerm­annen en paramedici.

Tsipras heeft zijn bezoek aan Bosnië-Herzegovin­a onderbroke­n zodat hij naar Griekenlan­d kan terugkeren om de crisis het hoofd te bieden.

Premier Mark Rutte heeft zijn condoleanc­es aangeboden aan zijn Griekse ambtgenoot. “We zijn geraakt door de foto’s van dappere brandweerm­annen.” Honderden mensen werden met boten in veiligheid gebracht en duizenden overnachtt­en buiten, in hun auto of in sporthalle­n.

Doordat de wind in de nacht is gaan liggen, zijn de branden inmiddels wel minder geworden. “We hopen de branden vandaag te blussen”, liet een brandweerm­an weten.

Vanwege de droge zomers heeft Griekenlan­d vaker met bosbranden te kampen. De autoriteit­en melden echter dat de huidige bosbranden de ergste zijn die Griekenlan­d in tien jaar tijd meegemaakt heeft.

Het leger van Griekenlan­d is ingezet om de brandweer bij te staan met blussen en om te helpen met de evacuatie van mensen uit de getroffen gebieden. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname