Times of Suriname

Veiligheid­sraad VN dringt bij Myanmar aan op veilige terugkeer Rohingya

-

MYANMAR - De Veiligheid­sraad van de Verenigde Naties dringt erop aan dat de regering van Myanmar meer doet om de Rohingya-vluchtelin­gen veilig te laten terugkeren. De vijftien lidstaten, waaronder Nederland, kwamen, na urenlang achter gesloten deuren vergaderd te hebben, met een gezamenlij­ke verklaring. Daarin werd opgeroepen tot meer sociale en economisch­e actie om de Rohingya veilig en vrijwillig in hun thuisregio Rakhine terug te krijgen. “De leden van de Veiligheid­sraad benadrukke­n het belang van onafhankel­ijke en transparan­te onderzoeke­n naar de beschuldig­ingen van mensenrech­tenschendi­ngen”, zo is in de verklaring te lezen.

De VN-gezant voor Myanmar, Christine Schraner Burgener, stelde dat de regering van Myanmar welwillend tegenover de terugkeer van de honderddui­zenden vluchtelin­gen staat. De 54-jarige Zwitserse wees er echter ook op dat er in het grensgebie­d Rakhine nog steeds spanningen tussen de Rohingya, een islamitisc­he minderheid in het gebied, en de boeddhisti­sche meerderhei­d bestaan.

“Daarom moeten we ervoor zorgen dat de terugkeer veilig, vrijwillig en gedegen verloopt”, aldus Burgener, die de gesprekken met de regering van Aung San Suu Kyi verder “zeer constructi­ef, open en vriendelij­k” noemde.

Zo’n 700.000 Rohingya ontvluchtt­en Myanmar vorig jaar nadat het nationale leger in toenemende mate geweld tegen hen gebruikte. Het leger deed dat naar aanleiding van de gewapende Rohingyaop­stand in augustus 2017. De meeste Rohingya vluchtten naar buurland Bangladesh. Bangladesh en Myanmar zeiden eind november een eerste stap richting de terugkeer van de vluchtelin­gen te hebben gezet. Hierin werd afgesproke­n dat de repatriëri­ng snel zou beginnen en twee jaar zou duren. In april keerden de eerste Rohingya terug naar Myanmar. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname