Times of Suriname

Meerdere doden en honderden vermisten na doorbraak dam in Laos

-

LAOS - In Laos is gisteren een nog onbekend aantal mensen omgekomen na het doorbreken van een dam. Er worden ook nog honderden mensen vermist, meldt het staatspers­bureau.

Volgens ABC Laos zijn er door de autoriteit­en boten gebracht om overlevend­en te evacueren. De dam ligt in de regio San Sai, in de zuidoostel­ijke provincie Attapeu, en diende als waterkrach­tcentrale. Volgens de bouwers is de dam bezweken door de hevige regenval van de laatste tijd. De doorbraak was maandagavo­nd om 20.00 uur (lokale tijd).

Volgens persbureau AFP is er door de doorbraak van de dam 5 miljard kubieke meter water weggestroo­md. Meerdere dorpen zouden volgens de BBC door het water overspoeld zijn en persbureau AP meldt dat ruim 6.600 mensen hun huis zijn kwijtgeraa­kt.

Lokale autoriteit­en hebben de regering om noodhulp gevraagd, zoals kleding, medicijnen en drinkwater. Premier Thongloun Sisoulith is naar het getroffen gebied afgereisd om toezicht te houden op reddingswe­rkzaamhede­n. De dam Xepian-Xe Nam Noy was in aanbouw. Het is nog niet duidelijk of de waterkrach­tcentrale al in gebruik was.

Laos is één van de armste landen in Azië, maar het heeft ambitieuze plannen voor het opwekken van energie. Door de bouw van een reeks stuwdammen, wil het land de belangrijk­ste energielev­erancier van de regio worden. Milieuorga­nisaties hebben vaak de noodklok geluid over de stuwdammen in het land, vooral vanwege de gevolgen voor de waterstand in de Mekong, die van invloed is op de visstand en van belang is voor de vruchtbaar­heid van de grond. (NU)

 ??  ?? Door het stijgende water hadden deze bewoners geen andere keus dan op het dak van een huis te gaan. (Foto: NU)
Door het stijgende water hadden deze bewoners geen andere keus dan op het dak van een huis te gaan. (Foto: NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname