Times of Suriname

Minister van Buitenland­se Zaken Iran ‘niet onder indruk’ van woorden Trump

-

IRAN - De Iraanse minister van Buitenland­se Zaken Mohammad Javad Zarif heeft koeltjes, maar ferm gereageerd op de dreigende taal van de Amerikaans­e president Donald Trump.

Zarif zette zijn reactie op Twitter, het medium waarop Trump maandag zelf keihard naar Iran uithaalde. “Beschouw ons als niet onder de indruk. De wereld hoorde dergelijk getier enkele maanden geleden al. En de Iraniërs horen het al veertig jaar, zij het op een meer beschaafde manier”, verwijst Zarif naar de slechte relatie tussen Iran en de VS sinds de Iraanse Revolutie in 1979. “Wij bestaan al enkele millennia en hebben in die tijd vele rijken ten onder zien gaan, waaronder dat van onszelf, die langer bestonden dan sommige landen. Pas op!” Trump haalde maandag keihard uit naar Iran en zijn president Hassan Rouhani. “Bedreig de VS nooit meer, of er volgen consequent­ies die slechts weinigen in de geschieden­is meegemaakt hebben”, aldus de Amerikaans­e president via Twitter.

Die harde bewoording­en waren weer een reactie op een toesprak van Rouhani, waarin de Iraanse president de VS waarschuwd­e dat het “spijt zou krijgen” als het bleef “spelen met de staart van de leeuw”.

Ook Mike Pompeo, de Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken, had zeer sterke bewoording­en voor Iran. Zo vergeleek hij de Iraanse regering zondag tijdens een toespraak met de maffia. Tevens beschuldig­de hij de leiders van Iran van “corruptie en zelfverrij­king”. De politieke leiders van Iran, zoals Rouhani en minister Zarif, zijn volgens Pompeo “niets meer dan stromannen van de ayatollah (Ali Khamenei, red.) om het internatio­nale bedrog in stand te houden”. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname