Times of Suriname

:$'$ Peldt aInaPe aantal op doping Eetrapte sporters

-

S32RT - $ntidopingb­ureau W$D$ heeft in 017 minder sporters op doping betrapt dan het jaar daarvoor. +et aantal atleten dat op doping gecontrole­erd werd, is juist gestegen.

In 017 werden .5 keer de dopingrege­ls geschonden, meldde W$D$ gisteren in zijn jaarversla­g. (en jaar eerder gebeurde dat nog . keer. (r werden 7,1 procent meer dopingtest­en uitgevoerd .050 in 017 tegenover 00.5 5 in 01 . Volgens het W$D$ is de afname in het aantal betrapte sporters vooral te danken aan het afgenomen gebruik van meldonium. Dat middel staat sinds 1 januari 01 op de dopinglijs­t en werd vooral in Rusland veel gebruikt.

Vorig jaar werden nog 7 sporters betrapt op meldonium, een middel dat het uithouding­svermogen vergroot. In 01 waren dat nog 515 sporters, onder wie de Russische tennisster 0aria Sharapova en schaatser 3avel Kulizhniko­v.

³W$D$ is tevreden met de resultaten in dit rapport´, zegt directeur 2livier Niggli. ³+et geeft een uitgebreid­e weergave van de wereldwijd­e testcijfer­s. Deze data helpen de sportbonde­n om hun antidoping­maatregele­n onder de loep te nemen.´

³De statistiek­en in het rapport helpen ons om te kijken naar op welke vlakken verbeterin­g nodig is in onze strijd voor de integritei­t van de sport en beschermin­g van schone atleten´, zegt de =witser.

Voetbal ( 7.11 ), atletiek ( 1. ), wielrennen ( .575), zwemmen (15.1 ) en gewichthef­fen (10.570) zijn de sporten waarin de meeste dopingtest­en werden uitgevoerd. $tleten ( 5), wielrenner­s ( 0) en voetballer­s (1 7) werden het vaakst positief bevonden.

Relatief gezien werden boksers het vaakst betrapt. 75 van de .0 testen leverden een positieve uitslag op, of 1, procent van de boksers. (NS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname