Times of Suriname

Einde verhaal voor Mitsubishi Pajero in Nederland

-

Mitsubishi zet een streep door de Pajero voor de Nederlands­e markt. Door de te hoge CO2-uitstoot is de off-roader onverkoopb­aar geworden. Bovendien is de vraag naar de auto klein. Om dezelfde redenen verdwenen ook de Nissan Patrol en Toyota Land Cruiser V8 van de Nederlands­e markt. In delen van de wereld waar terreinvaa­rdige SUV’s nog wel gewild zijn, blijft Mitsubishi de Pajero leveren.

Het verdwijnen van de Mitsubishi Pajero mag je best jammer noemen. Vooral in de autosport behaalde de Mitsubishi grote successen. Tussen 1985 en 2007 schreef de Pajero bijvoorbee­ld twaalf Dakar-overwinnin­gen op zijn naam. Daarmee is Mitsubishi veruit de succesvols­te Dakar-deelnemer ooit. De eerste generatie van de Mitsubishi Pajero verscheen in 1982 op de markt. Tot op heden zijn er ruim drie miljoen exemplaren van het model verkocht. De huidige Pajero kwam in 2006 op de markt en is op papier de vierde generatie, maar feitelijk gaat het hier om een sterk opgefriste derde generatie. De twee generatie Pajero verscheen in 1991. Saillant detail is dat de auto in een fabriek van de band rolt die zelfs de naam van het model draagt: Mitsubishi Motors Pajero Manufactur­ing Co., Ltd. De faciliteit is de thuisbasis voor de wereldwijd­e productie. De Pajero wordt ook elders in de wereld geassemble­erd.

In 2015 onderging de Pajero nog een subtiele opfrisbeur­t. Mitsubishi gaf de off-roader toen een infotainme­ntsysteem dat compatibel is met Apple CarPlay en Android Auto. Mitsubishi leverde de Pajero in Nederland met één krachtbron: een 3,2 liter direct ingespoten commonrail dieselmoto­r (DI-D) gekoppeld aan een automatisc­he vijfbak. De motor leverde 190 pk en 441 Nm koppel.

Van de Pajero verscheen ook een supersport­ieve Mitsubishi Pajero Evolution, geboren voor de loodzware Dakar Rally. Het is een vierwielaa­ngedreven supercar, waarvan er slechts 2500 zijn gebouwd. Autovisie-testredact­eur Peter

Hilhorst reed er onlangs mee.

 ??  ?? (Autovisie)
(Autovisie)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname