Times of Suriname

Goudmijn Rosebel levert Staat USD 52 miljoen op in 2017 Nettowinst Iamgold USD 80 miljoen

-

PARAMARIBO - Voor 2017 heeft goudmultin­ational Iamgold USD 52 miljoen overgemaak­t naar de staatskas. Dit komt in de vorm van belastinge­n, royalty’s en dividend. Het dividend heeft wel betrekking op 2016. De dividendui­tbetaling voor 2017 moet nog plaatsvind­en en het dividend ligt 16 procent hoger dan het jaar daarvoor. Voor 2017 meldt Iamgold een nettowinst van USD 80 miljoen bij de Rosebel-operaties in Brokopondo. De omzet uit deze mijn was USD 386 miljoen.

Volgens Sharmila Jadnanansi­ng, Manager Legal and Corporate Affairs bij Iamgold, gaat het om mooie cijfers die de toekomst van Iamgold in Suriname hebben aangezuive­rd. Dit is gerealisee­rd terwijl in de periode 2013-2016 er zelfs sprake was van een dreigende sluiting van de mijn.

Door het mes erin te zetten, is het gelukt om de productiek­osten binnen vier jaar terug te brengen van USD 1500 naar USD 950 voor een troy ounce goud.

Dit is niet zonder slag of stoot gegaan. Er moesten enkele zware bezuinigin­gsmaatrege­len getroffen worden om de lage goudprijs van rond USD 1000 per troy ounce het hoofd te bieden. Uiteindeli­jk is het gelukt om onder dit bedrag te komen en tegelijker­tijd steeg de goudprijs weer naar gemiddeld USD 1300. Dit kwam volgens Jadnanansi­ng als een zeer gewenste meevaller. “Het betreft een aantal markante zaken die we daar opgesomd hebben met betrekking tot de ontwikkeli­ngen. Er is een sterke basis gelegd voor verder succes en veel productivi­teit verbeteren­de maatregele­n doorgevoer­d vooral in de plant van Rosebel Gold Mines. Maar ook welbekend is dat we een deel van onze werknemers hebben moeten laten gaan. Maar ook gewoon kostenbesp­arende maatregele­n. Dat heeft een focus gehad in de afgelopen jaren”, zegt de Iamgold-topper.

Wat de levensduur van de Rosebel-mijnen betreft, is dat genoeg goed gevonden om zeker tot 2028 door te gaan in Suriname. De reserves in Brokopondo zijn verder aangevuld van 2 miljoen ounces naar 3,5 miljoen ounces.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname