Times of Suriname

Oranje Dag

-

Daar staat ze dan. Aan het einde van een lange dag, kijkend naar de oranje cirkel om de datum van vandaag. Ze had een totaal andere voorstelli­ng van hoe deze ‘Oranje Dag’ voor haar als vrouw eruit moest zien.

De 25ste van elke maand is aangewezen als ‘Oranje Dag’ om geweld tegen vrouwen te beëindigen, om het bewustzijn te vergroten en actie te ondernemen. Als een heldere en optimistis­che kleur vertegenwo­ordigt oranje een toekomst vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. Suriname heeft verschille­nde mensenrech­tenverdrag­en geratifice­erd en heeft de plicht om te garanderen dat elke vrouw een leven kan leiden dat vrij van geweld is.

En toch staat ze bezwaard daar. Weet de Verenigde Naties (VN) dan niet dat vandaag de herinschri­jving van de scholen is gestart en dat het veelal moeders zijn die zich daarom moeten bekommeren? Het is geen feestdag. Als het al een kleur moest hebben, zou het oranje moeten zijn. Toch staat ze daar, bont en blauw geslagen door de vele rake klappen die deze wankele economie vele moeders toebrengt.

Vandaag heeft ze in haar hoofd de optelsom weer eens gemaakt. Het doet er nu niet toe of het school-, materiaalo­f inschrijfg­eld heet. Het is gewoon een inminderin­g op haar geld. Kort denkt ze terug aan het vreugdevol­le moment toen ze hoorde dat scholing gratis zou zijn. Ze wil het beste voor haar kind. Niet alleen omdat de VN het zegt. De Staten die partij zijn, erkennen het recht van het kind op onderwijs, en teneinde dit recht geleidelij­k en op basis van gelijke kansen te verwezenli­jken, verbinden zij zich er met name toe primair onderwijs verplicht en voor iedereen gratis beschikbaa­r te stellen. Ze moet lachen. Haar kind kent het verdrag uit het hoofd en toen dacht ze bij zichzelf - kent deze regering dit verdrag dan niet?- Ze zit na te denken. Zal ze de oudste toch niet naar de middelbare school sturen? Die uitgave redt ze nooit en lenen bij de bank is voor haar met een minimumloo­n van onder de SRD 1.000 een vergeefse illusie. Haar kind niet scholen, is het in de toekomst blootstell­en aan de grillen en grollen van een keiharde wereld. Een wereld waarin geweld tegen meisjes aan de orde van de dag is. Neen, ze weigert om deze dag anders dan oranje te kleuren. Ze zal zich blijven inzetten om het beste uit zichzelf, haar kinderen en haar land te halen. Op elke 25ste zal ze hopen op en werken aan een beter Suriname. Een die echt oranje is.

VHP Gendercomm­issie

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname