Times of Suriname

Dag van de systeembeh­eerder

-

Op 27 juli staat de systeembeh­eerder in het zonnetje. Systeembeh­eerder is een functie in de IT. Een systeembeh­eerder is verantwoor­delijk voor de goede werking van een of meer computersy­stemen.

Systeem- of netwerkbeh­eerders helpen gebruikers niet alleen met hun problemen. Ze zorgen er bijvoorbee­ld ook voor dat het netwerk goed blijft werken en dat er backups gemaakt worden van de gegevens die op de server staan. Als blijk van dank voor het vaak onzichtbar­e werk van de netwerkbeh­eerders, is de System Administra­tor Appreciati­on Day ingevoerd. De System Administra­tor Appreciati­on Day is wereldwijd een dag, waarop men de systeem- of netwerkbeh­eerder van het bedrijf in het zonnetje zet. Op de website Dag van de Systeembeh­eerder, gelanceerd in 2010, krijgt iedereen de kans om zijn of haar waardering voor een systeembeh­eerder te uiten. De systeembeh­eerdersdag is bedacht door Ted Kekatos, een systeembeh­eerder uit Chicago. Zelf ooit systeembeh­eerder bij een Amerikaans bedrijf, kwam hij op het idee naar aanleiding van een advertenti­e van HewlettPac­kard (HP). HP is een van de grootste Amerikaans­e technologi­ebedrijven dat in 2014 zo’n 300.000 medewerker­s telde. Het leveringsp­rogramma loopt van eenvoudige elektronic­aonderdele­n tot software en dienstverl­ening. HP behoort al jaren tot de top drie van computerle­veranciers. Per 1 november 2015 is het bedrijf opgesplits­t in twee aparte bedrijven: Hewlett Packard Enterprise (HPE) en HP Inc (HPQ).

In dit bedrijf werd een beheerder door een lange rij klanten beladen met bloemen en andere cadeaus uit dankbaarhe­id voor de aankoop van een serie laserprint­ers, die hun leven zoveel prettiger gemaakt zouden hebben. Precies die printers had Kekatos aangeschaf­t voor het bedrijf waar hij toen werkte, maar een dergelijke dankbaarhe­id werd hem daarvoor bij lange na niet betoond, waarop hij besloot dat er een ‘secretares­sedag’ voor beheerders moest komen. Hij maakte vervolgens een website en organiseer­de op 27 juli 2000 een barbecue voor de beheerders in het bedrijf waar hij werkte. Inmiddels is de dag in de VS, volgens Kekatos, een groot succes: de website krijgt honderddui­zenden bezoekers en duizenden beheerders in de VS worden die dag in het zonnetje gezet door hun gebruikers. Kekatos heeft er dan ook veel moeite voor gedaan. “Ik heb de eerste jaren honderden mailtjes verstuurd naar organisati­es om de dag te promoten”, zegt hij. Inmiddels hoeft dat niet meer. “Dankzij honderden bloggers en sociale netwerksit­es die de dag nu promoten, hoef ik er nu niet meer zo hard aan te werken.” Hoeveel Amerikaans­e beheerders vandaag getrakteer­d worden op een verrassing, weet hij ook niet. “Het zijn er in elk geval duizenden en het worden er elk jaar meer. Ja, ik denk wel dat er vandaag heel wat feestjes gevierd worden voor systeembeh­eerders, als je nagaat dat er wereldwijd miljoenen bedrijven zijn waar systeembeh­eerders werken.”

(Bron: Beleven)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname