Times of Suriname

+aYo Vcholieren Pet oXderV in de EiMVtand de dXSe Yan Vociaal leenVtelVe­l

-

ROTTERDAM - Het Interstede­lijk Studenten Overleg heeft gereageerd op CBS-onderzoek van eerder deze week. Daarin stelt het statistiek­bureau dat de instroom in het hbo van havisten met ouders in de bijstand is gedaald na de afschaffin­g van de basisbeurs. “De minister moet nu daadkracht tonen.”

Volgens het Centraal Bureau van de Statistiek is er na de invoering van het sociale leenstelse­l in het schooljaar 2015/2016 een sterke daling te zien in de instroom van havo-gediplomee­rden met ouders in de bijstand: slechts 73 procent van deze doelgroep schrijft zich in voor een studie aan een hogeschool. Dat is lager dan voor de invoering van het nieuwe leenstelse­l toen het aantal inschrijvi­ngen steeds rond de 80 procent van de doelgroep schommelde.

ISO-voorzitter Tom van den Brink: “De discussie rondom de effecten van het leenstelse­l behoort nog lang niet tot het verleden, want wppr blijkt dat deze groep extra hard wordt getroffen. De minister moet daadkracht tonen en een einde maken aan de afname van toegankeli­jkheid in het hoger onderwijs.”

Het onderzoek door het CBS is gedaan onder alle havoen vwo-gediplomee­rden van tien opeenvolge­nde jaren (2007-2016 : 323.468 havoen 431.774 vwo-gediplomee­rden. Waar de invoer van het sociaal leenstelse­l de gang van havo naar hbo lijkt te beinvloede­n, blijft de instroom van vwo naar wetenschap­pelijk onderwijs (wo sindsdien stabiel. Ook is er daarbij geen toename in verschille­n te zien tussen scholieren met ouders in loondienst en ouders in de bijstand. Vwoleerlin­gen met ouders in de bijstand stromen zelfs meer door naar universita­ir onderwijs dan vwo-leerlingen met ouders in loondienst. “Mogelijk zijn die kinderen extra gemotiveer­d alles uit hun onderwijsc­arrière te halen”, schrijft het CBS.

8it het onderzoek blijkt ook dat studenten met een niet-westerse migratie achtergron­d, eerste-generatie studenten en studenten met een functiebep­erking extra aandacht verdienen. Over de hele linie is de toegankeli­jkheid van het onderwijs gedaald, wat volgens het ISO vraagt om fundamente­le veranderin­gen. “Het wordt tijd dat de minister forse maatregele­n neemt die het hoger onderwijs weer toegankeli­jk maken voor iedereen. Studeren moet niet slechts iets voor de elite zijn”, aldus Van den Brink.

De basisbeurs werd in het studiejaar 2015/2016 afgeschaft. De Tweede Kamer vond dat niet alleen de overheid, maar ook studenten zelf of hun ouders moeten investeren in hun opleiding.

(AD)

 ??  ?? Havo-scholieren tijdens examens. (Foto: Caribisch Netwerk)
Havo-scholieren tijdens examens. (Foto: Caribisch Netwerk)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname