Times of Suriname

MiVlXNte SlofNraaN Zellicht VleXteloSl­oVVing Verie NraNen

-

ZWI-NDRECHT - Een mislukte plofkraak gisterocht­end in Zwijndrech­t biedt mogelijk meer licht op een golf aan bomaanslag­en op geldautoma­ten die de regio al een tijd teistert. Toen de daders doorhadden dat ze in de gaten liepen, sloegen ze op de vlucht. Daarbij lieten ze een tas met explosieve­n achter. De technische recherche heeft deze kunnen onderzoeke­n op bijvoorbee­ld vingerspor­en en dna-materiaal. 8itkomsten hiervan zijn nog niet bekend.

Rond vier uur kwam de eerste melding binnen dat bij een geldautoma­at van ABN Amro in de gevel van de Albert Heijn van winkelcent­rum Walburg verdachte activiteit­en aan de gang waren. De politie was snel ter plaatse, maar volgens getuigen duurde het nog even voor op de parkeerpla­ats zo’n honderd meter verderop een zwarte tas werd gevonden. Daarin zaten explosieve­n. De tas lag naast zorginstel­ling ’t Anker voor mensen met een verstandel­ijke beperking. Zij werden uit voorzorg uit hun woningen gehaald, maar konden in het complex worden opgevangen. Ook in twee naastgeleg­en woonzorgco­mplexen had een bezoek aan de koffiekame­r op last van de politie een minder vrijblijve­nd karakter dan gebruikeli­jk. Rond elf uur kwam het teken dat de kust veilig was, maar het duurde daarna nog even voor alles weer bij het oude was. Personeel van de ondernemin­gen in het winkelcent­rum moest noodgedwon­gen enkele uren rondzwerve­n achter politielin­ten. Per whatsapp werd iedereen op de hoogte gehouden van het oponthoud. “De economisch­e schade is aanzienlij­k, we kunnen pas tegen half twaalf open”, zegt juwelier voorzitter Robbert Stopman van de winkeliers­vereniging.

Op dat moment had de Explosieve­n Opruimings­dienst van het ministerie van Defensie de tas al meegenomen naar een weiland aan de Ringdijk. Daar werd het gecontrole­erd tot ontploffin­g gebracht.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname