Times of Suriname

Oud-lijfwacht Macron erkent fout te hebben gemaakt met slaan demonstran­t

-

FRANKRIJK - De voormalige lijfwacht van de Franse president Emmanuel Macron, die het middelpunt van een politieke rel is, erkent een “grote fout” te hebben gemaakt. De man is ontslagen en wordt vervolgd wegens het aftuigen van een demonstran­t. De ontslagen veiligheid­sman Alexandre Benalla zei ook dat tegenstand­ers van Macron de omvang van het incident overdrijve­n om de president te beschadige­n.

Benalla deed die uitspraken in een interview met Le Monde. Hij verloor vorige week zijn baan nadat ophef was ontstaan over beelden op sociale media. Daarop was te zien hoe de lijfwacht, die een politiehel­m droeg, tijdens een demonstrat­ie een mannelijke demonstran­t sloeg en een vrouw wegsleepte.

Hij zei dat hij zich achteraf gezien beter afzijdig had kunnen houden. Toch verdedigde hij zijn optreden. Benalla zei dat de twee demonstran­ten “hysterisch” waren en flessen naar de oproerpoli­tie gooiden. Hij voegde toe dat hij zich niet als een agent probeerde voor te doen, maar de helm had gekregen omdat hij als waarnemer aanwezig was.

De Franse president kreeg veel kritiek vanwege de afwikkelin­g van het incident. Critici klaagden dat Benalla in eerste instantie veel te mild was gestraft. Ook zou het Élysée hebben nagelaten via de juiste kanalen melding te maken van het voorval. Inmiddels is Benalla in staat van beschuldig­ing gesteld door het Franse Openbaar Ministerie. In de zaak zijn ook vier mensen aangeklaag­d, onder wie drie politiemen­sen.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname