Times of Suriname

Rumoer om vertraging definitiev­e verkiezing­suitslagen Pakistan

-

PAKISTAN - De definitiev­e uitslagen van de parlementa­ire verkiezing­en in Pakistan laten op zich wachten, tot grote woede van de partijen die lijken te gaan verliezen. De voorzitter van de Pakistaans­e verkiezing­scommissie, Babar Yaqoob, heeft dat gisteren laten weten. De reden voor de vertraging, is naar verluidt een technische storing in de telmachine­s.

De eerste uitslagen wijzen op een overwinnin­g voor de voormalige cricketer Imran Khan. Politieke opponenten stellen echter dat die vroege uitslagen misleidend zijn. De definitiev­e uitslag werd in de nacht van woensdag op donderdag verwacht, maar wordt nu mogelijk pas later bekendgema­akt.

De partij van de grootste tegenstand­er van Kahn, de voormalige premier Nawaz Sharif, noemde de manier waarop de stemmen geteld en de eerste uitslagen bekendgema­akt worden een “aanslag op de democratie”. Door de storing van de telmachine­s worden de stemmen nu met de hand geteld. De concurrent­en van Khan vrezen dat er tijdens dit proces niet genoeg controle is. De verkiezing­scommissie bestrijdt dit.

“Er is geen samenzweri­ng en ook geen inmenging in het proces of de resultaten”, stelde Yaqoob. “De vertraging komt door een technisch mankement, waardoor het systeem grotendeel­s platligt.” De kiesraad maakte gisteren bekend dat inmiddels zo’n 48 procent van de stemmen is geteld. De PTI van Khan gaat aan kop in 113 kiesdistri­cten, de PML-N van oud-premier Nawaz Sharif in 64. In totaal kunnen 272 zetels in het lagerhuis worden veroverd bij de stembusgan­g. Tijdens de verkiezing­en op woensdag werd Pakistan opgeschrik­t door een zelfmoorda­anslag bij een stembureau in Quetta, in het zuidwesten van het land. De aanval, die aan 31 mensen het leven kostte, werd opgeëist door Islamitisc­he Staat (IS). De winnaar van de verkiezing­en in Pakistan moet zich buigen over kwesties als de economisch­e crisis, de verslechte­rde relatie met bondgenoot Verenigde Staten en de landelijke watertekor­ten als gevolg van de droogte. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname