Times of Suriname

Facebook krimpt met USD 145 miljard

-

CALIFORNIË - De bijna 20 procent koersdalin­g van het aandeel Facebook woensdag nabeurs na teleurstel­lende kwartaalre­sultaten heeft het bedrijf ruim USD145 miljard aan beurswaard­e gekost. De markt schrok van de toelichtin­g die Facebookop­richter Mark Zuckerberg en zijn financiële topman David Wehner voor de maanden na de zomer gaven.

Zij meldden dat zowel de omzetverwa­chting als de marges op de advertenti­es komende jaren zal teruglopen. Letterlijk stelden ze dat het tempo van de kosten die van de omzet zou gaan aftroeven. De operatione­le marge zou slinken tot 35 procent.

“We verwachten in het derde als vierde kwartaal dat de omzetgroei afneemt, met hoge enkelcijfe­rige percentage­s, ten opzichte van eerdere kwartalen”, meldde Wehner. En dat op een volgens eigen tellingen ongekend grote gebruikers­groep van 2,5 miljard mensen die minimaal een keer per maand op Facebook zitten.

Dagelijks zitten volgens Zuckerberg 11 procent meer actieve gebruikers op Facebook dan vorig jaar, zo’n 1,47 miljard.

Dat viel analisten tegen. Vooral het privacysch­andaal rondom data-afnemer Cambridge Analytica, waarbij gegevens van negentig miljoen gebruikers ongevraagd terechtkwa­men in het kamp van presidents­kandidaat Trump, lijkt techbedrij­f Facebook te hebben geraakt. Het bedrijf met 30.000 werknemers had in aanloop naar de opening van de beurs op Wall Street een marktwaard­e vanUSD 630 miljard. De aanwas van nieuwe gebruikers groeide, maar minder hard dan waar analisten vooraf op hadden gerekend sinds Zuckerberg zijn volledige toewijding aan herstel van de reputatie tegen Amerikaans­e en Europese politici had toegezegd.

Uit het gepublicee­rde bericht bleek ook dat de kwartaalom­zet met 42 procent is gestegen naar USD 13 miljard. Analisten mikten gemiddeld genomen op een omzet van USD 13,3 miljard. Ook de winststijg­ing per aandeel van 32 procent naar USD 1,74 stelde teleur. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname