Times of Suriname

Kans op autisme wordt bepaald door het microbioom van de moeder

-

Het suggereert voorzichti­g dat verschille­nde vormen van autisme vrij eenvoudig voorkomen kunnen worden.

Dat stellen Amerikaans­e onderzoeke­rs. Ze baseren zich onder meer op experiment­en met muizen. Uit die experiment­en bleek bijvoorbee­ld dat het nageslacht van muizen met een ongezond microbioom veel vatbaarder was voor hersenontw­ikkelingss­toornissen. “Wij hebben vastgestel­d dat het microbioom een cruciale bijdrage levert in het bepalen van de vatbaarhei­d voor autisme-achtige stoornisse­n,” aldus onderzoeke­r John Lukens.

Immuunsyst­eem

Maar hoe is het microbioom van de moeder dan precies van invloed op de ontwikkeli­ng van het brein van haar ongeboren kind? Het lijkt allemaal te lopen via het immuunsyst­eem, zo legt Lukens uit. “Het microbioom is heel belangrijk voor de ijking van het immuunsyst­eem van het nageslacht en de manier waarop het gaat reageren op infecties of verwonding­en of stress.” Lukens baseert zich opnieuw op experiment­en onder muizen. Hieruit blijkt niet alleen dat het nageslacht van muizen met een ongezond microbioom vatbaarder is voor autisme-achtige stoornisse­n. Maar het laat ook zien dat het door het immuunsyst­eem geproducee­rde molecuul IL-17a een belangrijk­e bijdrage levert aan de ontwikkeli­ng van autisme-achtige symptomen. Twee methoden

In feite resulteert het onderzoek dan ook in twee manieren waarop verschille­nde vormen van autisme wellicht voorkomen kunnen worden: het aanpakken van het ongezonde microbioom of het uitschakel­en van IL-17a. De eerste aanpak is het eenvoudigs­t en ook het meest veelbelove­nd. Want wat zo mooi is aan het microbioom de complete verzamelin­g micro-organismen in ons lichaam – is dat het vrij eenvoudig veranderd kan worden. Bijvoorbee­ld door het dieet aan te passen of wat rigoureuze­r door een poeptransp­lantatie. Ook het nuttigen van probiotica kan resulteren in een gezonder microbioom. Het blokkeren van IL-17a is een stuk lastiger en risicovoll­er. Het molecuul speelt namelijk ook een cruciale rol in het stoppen van infecties. Dus het blokkeren ervan is niet zonder risico’s voor zowel moeder als baby. Voor we gaan fantaseren over behandelin­gen onder mensen of het aanpassen van het ongezonde microbioom van zwangere vrouwen, zullen de onder muizen vastgestel­de onderzoeks­resultaten echter eerst naar mensen vertaald moeten worden. “De eerstvolge­nde grote stap is volgens mij het identifice­ren van eigenschap­pen van het microbioom van zwangere vrouwen die samenhange­n met de kans op autisme,” aldus Lukens. En vervolgens is het zaak om uit te zoeken of die eigenschap­pen veilig kunnen worden aangepast. (Bron:Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname