Times of Suriname

Sporen van leven op Jupiters maan Europa lijken toch binnen handbereik

-

Ze bevinden zich op sommige plekken mogelijk maar 1 centimeter onder het oppervlak. Van een afstandje bezien lijkt Jupiters maan Europa weinig gastvrij. De maan is namelijk bedekt met een ijskorst. Maar onderzoek suggereert dat onder die ijskorst een vloeibare oceaan te vinden is. En in die oceaan zou leven kunnen ontstaan en doordat de ijskorst het beschermt tegen de gevaarlijk­e straling waarmee Europa continu gebombarde­erd wordt kunnen gedijen. Volgens velen is de ijzige maan dan ook één van de beste plekken om op zoek te gaan naar buitenaard­s leven. nodig hebben die heel diep zeker enkele meters – in de keiharde ijskorst van Europa moet boren. En zo’n lander kunnen we op dit moment niet bouwen.

Kortom: sporen van leven op de maan Europa leken buiten handbereik. Léken. Want in een nieuw paper verschenen in het blad Nature Astronomy – maken onderzoeke­rs bekend dat Europa niet overal even sterk door straling gegeseld wordt. Het betekent heel concreet dat er plekken zijn waar eventueel biologisch materiaal zich net onder het oppervlak kan ophouden. bouwblokke­n voor eiwitten met verschille­nde doses straling die overeenkom­en met de doses straling die verschille­nde delen van Europa te verduren krijgen. Hieruit blijkt dat aminozuren in gebieden rond de evenaar tot een diepte van zo’n 10 tot 20 centimeter onder het oppervlak kunnen standhoude­n. Op hoger gelegen breedtes waar de straling minder heftig is, zouden ze zelfs tot 1 centimeter onder het oppervlak gedurende 10 miljoen jaar intact kunnen blijven.

Toekomstig­e Europa-landers hoeven zolang ze maar op de juiste plek aan het werk gaan dan ook niet zo diep te boren als eerder werd gedacht. Het is goed nieuws. Zeker nu er plannen liggen voor een missie naar Europa. NASA hoopt na 2020 de Europa Clipper te lanceren. De sonde zal onderzoek gaan doen naar Europa en geschikte landingspl­ekken voor een toekomstig­e lander identifice­ren. De sonde zal in totaal 45 keer langs Europa scheren, en daarbij ook herhaaldel­ijk over gebieden vliegen die relatief weinig straling opvangen en dus met name interessan­t kunnen zijn als landingspl­aats voor toekomstig­e missies.

(Bron: Scientias)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname