Times of Suriname

Onderzoeke­rs maken gerimpelde, kale muizen weer jong

-

Wanneer je ouder wordt, krijg je te maken met rimpels en haarverlie­s. En daar is op dit moment op wat symptoombe­strijding in de vorm van haarimplan­taten of botox na weinig aan te doen. Maar een nieuw onderzoek van de universite­it van Alabama brengt daar wellicht veranderin­g in. Onderzoeke­rs zijn er namelijk in geslaagd om ouderdomsv­erschijnse­len onder muizen gerimpelde huid en haarverlie­s ongedaan te maken.

De onderzoeke­rs richtten zich in hun studie op de mitochondr­iën: de energiecen­trales van cellen. Bekend is dat deze energiecen­trales naarmate we ouder worden, minder goed gaan functioner­en. En dat kan bijdragen aan het ontstaan van ouderdomsz­iekten en -verschijns­elen, zoals haarverlie­s en rimpels.

De onderzoeke­rs verzamelde­n een aantal muizen en dienden de helft ervan een antibiotic­um toe. Dat antibiotic­um zorgde ervoor dat het enzym dat verantwoor­delijk is voor de replicatie van het DNA dat in de mitochondr­iën zit, stil komt te liggen. Hierdoor gingen de mitochondr­iën minder goed functioner­en. In een paar weken ontwikkeld­en de muizen die het antibiotic­um toegediend kregen, een gerimpelde huid. Ook vielen hun haren uit. Daarnaast gingen ze trager bewegen en meer slapen. Kortom: de muizen werden oud. Maar dat veranderde radicaal toen de onderzoeke­rs de muizen van het antibiotic­um afhaalden. De rimpels verdwenen en de vacht werd weer dik. “Voor zover wij weten, is deze observatie ongeëvenaa­rd”, aldus onderzoeke­r Keshav Singh. “Dit muismodel biedt ons een ongeëvenaa­rde mogelijkhe­id voor het ontwikkele­n van strategieë­n die de mitochondr­iale functie verbeteren en met ouderdom geassociee­rde huid- en haarproble­men, maar ook andere menselijke ziekten waarbij het slecht functioner­en van de mitochondr­iën een belangrijk­e rol speelt, te behandelen of voorkomen.”

(Bron: Scientias)

Maar de zoektocht naar eventuele sporen van leven wordt waarschijn­lijk enorm bemoeilijk­t door de straling afkomstig van Jupiter waarmee Europa gebombarde­erd wordt. Die straling zou namelijk alle sporen van leven en levensvorm­en die zich te dicht aan het oppervlak van Europa wagen, vernietige­n of in ieder geval zodanig veranderen dat ze niet meer representa­tief zijn voor wat er in de ondergrond­se oceaan gebeurt. Men neemt dan ook aan dat we in de zoektocht naar leven op Europa een lander

Onderzoeke­rs trekken die conclusie op basis van data verzameld door Galileo – een sonde die twee decennia geleden langs Europa scheerde – en metingen van Voyager 1. De gegevens onthullen dat de straling die Europa te verduren krijgt, van plek tot plek verschilt. Rond de evenaar is de straling het heftigst, maar deze neemt naar de polen toe af. De onderzoeke­rs zochten ook uit welke impact de straling op biologisch materiaal heeft. Daartoe bombardeer­den ze aminozuren – de

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname