Times of Suriname

Vrouw mag van hoogste rechter niet scheiden van haar man

-

Een vrouw die wilde scheiden van haar man omdat ze ongelukkig is, mag dat niet van het Engelse hooggerech­tshof. De 68-jarige Tini Owens uit Worcesters­hire wilde toestemmin­g van het hof om na 40 jaar huwelijk te scheiden van haar echtgenoot Hugh, die zich verzet tegen een scheiding.

Dat schrijft de BBC. De advocaat van Tini zegt dat ze ‘kapot’ is van de uitspraak en op deze manier ‘niet verder kan met haar leven’. Het hooggerech­tshof verwierp unaniem het beroep van Tini. Daardoor moet ze in elk geval tot 2020 getrouwd blijven met haar man. Volgens de huidige wet in Engeland en Wales mogen mensen alleen scheiden als ze kunnen bewijzen dat hun huwelijk kapot is door overspel, onredelijk gedrag of dat een van de twee is vertrokken. Als dat niet het geval is, moeten de echteliede­n vijf jaar gescheiden van elkaar hebben geleefd.

Dat is niet het geval. Tini Owens overwoog weliswaar in 2012 al weg te gaan bij haar man, maar vertrok pas in februari 2015. Hugh en Tini trouwden in 1978 en hebben twee, inmiddels volwassen kinderen. Volgens Tini gedraagt de 80-jarige Hugh zich onredelijk en is het huwelijk niet meer te redden. Hij ontkent dat en zegt dat het huwelijk niet te redden is door haar gedrag en mogelijke overspel.

Enkele betrokken rechters zitten met de zaak in hun maag. Zij zeggen niet anders te kunnen handelen dan in de geest van de wet. Zij kunnen de wet niet veranderen. Dat is aan het parlement.

Ook het Britse ministerie van Justitie erkent dat de wet onnodig mensen tegen elkaar opzet. Er wordt gekeken hoe de wet kan worden gemodernis­eerd. Bijvoorbee­ld niet door een van de twee zaken te verwijten, zoals nu, maar door een syteem op te zetten waarin beide echteliede­n geen bezwaar tegen een scheiding hebben. Er wordt niet verwacht dat de wet snel zal worden gewijzigd. (RTL)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname