Times of Suriname

Hulpeloze eend blijft vastzitten in asfalt dat smelt door de hitte

-

Ook dieren ondervinde­n zware hinder van de hitte. Zo kon een eend uit Nederland woensdag niet meer verder waggelen, nadat ze verstrikt raakte in het gesmolten asfalt van een vernieuwde straat in Ameland. Enkel de dierenambu­lance kon het beestje nog helpen.

De pootjes van de eend zaten vol met zwarte teer. Bewegen kon het dier niet meer, want de gesmolten smurrie trok de vogel steeds dieper in het asfalt. “Door de warmte is het asfalt superzacht waardoor er niet alleen dieren in vast blijven zitten, maar zelfs fietsers en kinderen. Hier en daar staan ook wielsporen in het asfalt gedrukt”, klinkt het bij de dierenambu­lance van Ameland.

Die schoten meteen in actie, toen een voorbijgan­ger het dier in nood zag zitten. De medewerker­s hadden bijna een uur nodig om de vogel los te krijgen, zonder de pootjes te beschadige­n. En dat was geen sinecure, want het dier had het enorm warm en zat al een tijdje vast in het asfalt zonder drinken. Omdat de vogel verwoed had proberen wegvliegen, zaten ondertusse­n ook zijn vleugels onder de pek.

Gelukkig voor het dier kon de ambulance de vogel uiteindeli­jk uit de hachelijke situatie redden, waarna ze het dier naar het vogelasiel in Lauwersmee­r stuurde. Maar ook de dierenlief­hebbers hielden er een spijtig souvenir aan over. “Na alle consternat­ie van de gestreste eend bleek dat onze kleding en schoenen onder het teer zaten. Wij hebben deze linea recta in de afvalemmer kunnen gooien. Dure werkschoen­en en een dito werkbroek”, verzuchtte­n ze.

De huidige hitte kan het asfalt doen opwarmen tot maar liefst tachtig graden. Daarom strooien heel wat gemeentes zout, ook in België. Dat klinkt misschien bizar, maar dat helpt wel degelijk: het strooizout zorgt ervoor dat de toplaag beter aan de weg blijft plakken. “We proberen zo het asfalt op de plaats te houden en te voorkomen dat het aan de wielen gaat kleven”, aldus de woordvoerd­er van de gemeente Geldermals­en, waar de strooiwage­ns al op pad zijn. (HLN)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname