Times of Suriname

Internatio­nale Dag van de Vriendscha­p

-

De Internatio­nale Dag van de Vriendscha­p wordt jaarlijks op 30 juli gehouden en is een initiatief van de Verenigde Naties. De dag is in het leven geroepen om de rol die vriendscha­p speelt in het bevorderen van vrede in verschille­nde culturen, te bevorderen.

Met name in Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië is deze dag populair. Op de Internatio­nale Dag van de Vriendscha­p, die in 2011 werd uitgeroepe­n door de Algemene Vergaderin­g van de VN, staat de vriendscha­p tussen mensen, relaties tussen landen, culturen en individuen centraal. Het idee achter deze dag is om de dialoog tussen beschaving­en te bevorderen, maar ook het bevorderen van solidarite­it, wederzijds begrip en verzoening. Met andere woorden; deze dag staat voor bruggen bouwen en stappen zetten richting wereldvred­e. “Laten we vandaag, op de Internatio­nale dag van de Vriendscha­p, warme banden creëren, die onze gemeenscha­ppelijke humaniteit versterken en die het welzijn van heel de menselijke familie promoten.”

Een nobel streven van secretaris-generaal Ban Ki-Moon, maar in het NOS-journaal van woensdagav­ond waren er walgelijke beelden te zien over kindsoldat­en. Ik kan je vertellen dat mijn maag zich omdraaide toen ik dat zag... vertel mij hoe moet je warme banden creëren met een terroriste­nbende als IS die kleine kinderen alleen maar haat bijbrengt en leert hoe je mensen moet onthoofden of dood moet schieten?

Vertel mij hoe kweek je in hemelsnaam wederzijds begrip als de één de ander wil uitroeien?

Heb ik “in real life” veel vriend(inn)en? Nee, eigenlijk niet. Ze zijn op één hand te tellen. Kijk ik op Facebook, dan is het een heel ander verhaal.

Ben ik zielig omdat ik niet veel vriend(inn)en heb? Nee, eigenlijk niet. Moet toegeven dat als ik soms verhalen of berichten lees over vriend(inn) en groepjes die iets leuks gaan doen of een weekendje weggaan met zijn allen dat ik denk: wat gezellig! wat leuk! Mis ik het dat ik niet veel vriend(inn)en heb? Nee, eigenlijk niet. Ik ben dankbaar voor de vriendscha­ppen die ik heb.

Met sommige vriend(inn)en ga je op vakantie, met andere bespreek je je problemen, er zijn vriend(inn)en met wie je gaat stappen of uiteten, je hebt vriend(inn)en waarmee je heerlijk kunt lachen et cetera en soms heb je een vriend(in) met wie je het allemaal hebt. Dat noemt men dan je hartsvrien­din of boezemvrie­nd. Hij/zij zal je steunen door dik en dun, luistert écht naar je, is eerlijk en oprecht, houdt van je zoals je bent, zal je niet veroordele­n, staat naast je in goede en slechte tijden, begrijpt je ook zonder woorden, vindt jou belangrijk­er dan haar/zijn telefoon, is aanwezig in je leven en kan een geheimpje bewaren. Zomaar wat kenmerken die ik belangrijk vind in een vriendscha­p.

Bron:

(Beleven en dagvanhetj­aar)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname