Times of Suriname

.RRO JH]RQG HQ OHNNHU

-

.RNHQ

De verschille­nde koolsoorte­n als maaltijd nuttigen is voor veel mensen µalledaags­e kost¶. Daarnaast snappen ook steeds meer mensen dat die µalledaags­e¶ koolsoorte­n tot de zogenaamde superfoods gerekend kunnen worden en dus uitermate gezond zijn. :elke koolsoorte­n zijn er, wat maakt de verschille­nde koolsoorte­n tot superfood en hoe verwerk je kool in de maaltijd"

.ool is een plant uit het koolgeslac­ht, uit de kruisbloem­familie. $lle koolsoorte­n zijn tot op zekere hoogte eetbaar en de koolsoorte­n die als µnormaal eetbaar¶ bekendstaa­n, vallen onder de groenten.

+et is niet wetenschap­pelijk aangetoond welke rassen nu echt via kweek zijn ontstaan en welke niet. :el is bekend dat er al ruim jaar voor onze jaartellin­g kool gekweekt werd. 0en gaat ervan uit dat de µoerkool¶ afkomstig is van het 0iddelland­se Zeegebied, de zilte kustgebied­en. Omdat de kool een soort leerachtig­e bladeren heeft, is deze bestand tegen de elementen, harde wind, zandstorme­n en steenslag.

De koolsoorte­n worden als superfood gezien. (en algemeen geldende regel is dat we iets een superfood noemen als het meer dan twaalf positieve eigenschap­pen heeft voor de gezondheid. 7e denken valt aan het versterken van je immuunsyst­eem, het zuiveren van het lichaam of verhogen van de serotonine­productie. 9erder horen superfoods vrij te zijn van pesticiden, hormonen groeihormo­nen en chemicalis­n. $l langere tijd wordt er gesproken en geschreven over een mogelijk preventiev­e werking die koolsoorte­n zouden hebben om kanker te voorkomen.

,edere koolsoort is net weer even anders, maar er is wel een gemene deler. Zo komt er in bijna alle koolsoorte­n kalium en ijzer voor, maar ook fosfor en magnesium. 9itamine & komt ook in veel koolsoorte­n voor en dan met name in broccoli.

.oop als eerste verse producten. .olen moeten stevig aanvoelen en het blad moet er fris en helder uitzien.

+et allerbeste is om het rauw te eten. 9eel soorten kool zijn in rauwkost salades te verwerken in combinatie met andere groenten. (en andere manier van kool eten is via de smoothie. Ook hiervoor geldt dat er verschille­nde koolsoorte­n in de blender kunnen en prima te combineren zijn met andere groenten of fruit. De meeste kolen zijn te koken. (chter, om de structuur van het blad soepel te houden, is het raadzaam om de meeste koolsoorte­n niet te lang te koken. $nders wordt het mogelijk een beetje snotachtig. De te hanteren duur van koken verschilt per koolsoort en smaak.

+oewel er verschille­nde koolsoorte­n prima met vis samengaan, wordt kool traditione­el het vaakst gegeten met vlees producten zoals worst of hamburgers. 9is wordt bijvoorbee­ld vaker verwerkt in frisse lente- en zomersalad­es. +oewel kool wellicht van oudsher een winterprod­uct is, zijn salades met bijvoorbee­ld verse makreel of een stukje zalm prima als maaltijd.

De vele koolsoorte­n zijn behalve gezond ook nog lekker, want er zijn zoveel koolsoorte­n dat er voor iedereen altijd wel een koolsoort is die iemand lust. .ool is goed te combineren met andere groenten, vlees of vis en zowel als koud rauw als warm te eten. 0aar kolen zijn vooral erg gezond, supergroen­ten dus.

(mens en gezondheid/Foto: Groente en Fruit voor Jou! WordPress.)

Paracetamo­l is de bekendste pijnstille­r in onze hedendaags­e maatschapp­ij. Paracetamo­l werd al in 1 voor het eerst gesyntheti­seerd, maar is pas veel later breed als pijnstille­r ingezet. 9anaf 1 werd het steeds vaker toegepast. :at vooral bijzonder is en voor veel mensen onbekend, is dat zelfs anno 2 1 de exacte werking van paracetamo­l onbekend is.

Omdat paracetamo­l bij normaal gebruik als veilig gezien wordt, kan je ze zo kopen zonder recept. Dat is een groot voordeel, wanneer je het ineens nodig bent. -e hoeft dan niet eerst naar de huisarts voor een recept, maar kunt zo een drogisteri­j, supermarkt of andere winkel binnenlope­n.

De gemiddelde tablet bevat

mg paracetamo­l. +et meest gehoorde advies is maximaal zes per dag met steeds een tussenperi­ode van zo¶n uur. De veilige geadviseer­de dosering is dus zo¶n milligram per dag. 1eem je dus twee pillen van

mg in ppn keer, dan mag dat maar driemaal op een dag. Deze adviezen gelden voor volwassene­n, die verder $cht pillen dus milligram per dag zit binnen de acceptabel­e grenzen en wordt ook regelmatig geadviseer­d in situaties waar dat echt nodig is. ,n veel gevallen worden er dan twee pillen dus 1 mg per keer ingenomen en dat om de zes uur. 9ooral bij plotseling­e heftige pijn kan dat verstandig zijn. Denk bijvoorbee­ld aan kiespijn of de eerste paar dagen na een ingreep. ,n die situaties is er een duidelijke verklaring voor de pijn en zou het van korte duur moeten zijn. Denk daarbij aan enkele dagen tot een week. 9oor een korte periode enkele dagen wordt ook mg per dag niet als een probleem gezien. %lijf dit echter niet veel langer doen.

Overigens is paracetamo­l niet de enige pijnstille­r waar je gebruik van kunt maken. Ook ,buprofen is een populair pijnstille­r die je gewoon zo kunt kopen in de winkel. ,buprofen heeft naast het pijnstille­nde effect ook een ontsteking­sremmende werking.

Paracetamo­l binnen de grenzen wordt als veilig beschouwd. 0aar het feit dat er grenzen zijn, geeft al aan dat grote hoeveelhed­en niet gezond zijn. Daarbij zijn er twee mogelijkhe­den een extreem grote hoeveelhei­d in korte tijd of over een langere periode. 1eem je in korte tijd een zware overdosis in, dan kan een arts dat behandelen met acetylcyst­eïne. Dit moet

+et bestaan van pijnstille­rs als paracetamo­l is in veel situaties een zegen. Dankzij het innemen van een paar pillen wordt de pijn draaglijk of verdwijnt deze zelfs nagenoeg helemaal. 7och moet het niet al te gewoon worden. Dag op dag de maximale hoeveelhei­d innemen is natuurlijk niet normaal, wanneer dit weken aanhoudt. Pijn zou van tijdelijke aard moeten zijn. $ls je lichaam goed herstelt, zou de pijn moeten afnemen. Probeer dus niet echte problemen te maskeren door continu pijnstille­rs te slikken, maar zorg dat je dan medische hulp inroept.

(mens en gezondheid/

Foto: Netmums)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname