Times of Suriname

'H JHQHHVNUDF­KW YDQ FDUDPEROD

-

De carambola of stervrucht komt oorspronke­lijk uit Zuidoost-$zis en de eilanden in de Pacifische Oceaan of 6tille Oceaan. +ij groeit onder hete, tropische omstandigh­eden aan een immer groenblijv­ende boom die vijf tot twaalf meter hoog wordt. %ij hoge uitzonderi­ng kan de boom 2 meter hoog worden. +ij ziet er in vergelijki­ng met andere vruchten apart uit hij heeft vijf scherpe hoeken. $ls je hem doorsnijdt zie je in de vorm van de dwarsdoors­nede duidelijk een pentagram. (en carambola weegt tot 1 gram per stuk, is tot 1 centimeter lang en centimeter breed. De schil van de vrucht kun je gewoon opeten. +et is een vrucht met een heerlijke, zachte smaak. De carambola kan goed de dorst lessen op een tropisch hete dag.

3DV RS ELM QLHUSUREOH­PHQ

manis. ,n 6uriname wordt de stervrucht ook wel birambi genoemd, wat verwarrend veel lijkt op brambi, een totaal ander klein en zuur vruchtje. De herkomst van de naam stervrucht is duidelijk als je de vorm ziet gelijk een pentagram-ster. De naam carambola is niet zo duidelijk. +et zou teruggaan op een 6anskriet woord karambal, maar dat betekent rode bal en dat heeft niets met de groene stervorm van carambola te maken. De /atijnse naam $verhoa stamt af van $verrhoes, een $rabische filosoof uit de 12e eeuw die met deze naamgeving geserd wordt. ,n het 1ederlands wordt ook wel sterrenfru­it, sterfruit en sterrenvru­cht tegen de carambola gezegd. dat de andere belangrijk­e voedingsst­offen er in zitten, ook al is dat met lage percentage­s, helpt mee aan het totale gezondheid­svoordeel dat carambola biedt. (r zitten veel polyfenole­n in carambola zoals Tuercetine, epocatechi­ne en galluszuur. Deze polyfenole­n vergroten het antioxidan­teffect van de carambola aanmerkeli­jk.

(en stervrucht is te mooi om in een smoothie tot vruchtenpu­lp te worden gemengd. 8iteraard gebeurt dat wel, vooral op plekken waar de carambola in overvloed verkrijgba­ar is. ,n plaats van citroen wordt in sommige tropische gebieden een plakjes stervrucht ter decoratie op de rand van een cocktailgl­as gedaan. ,n %elgis en 1ederland is het een dure vrucht. +ij wordt in salades gedaan of gewoon gebruikt om zijn mooie stervorm en decoratief op een bord gelegd. De vrucht zelf kan heel goed zo worden gegeten. (r worden jams en sauzen van gemaakt het is ook een bijzondere vrucht om te gebruiken bij tempeh-, vis- of kipgerecht­en. &arambola en carambolas­ap zijn niet geschikt voor mensen met nierproble­men aangezien er veel oxaalzuur in zit. (r zijn sporadisch­e, fatale gevallen van het eten van carambola door nierpatisn­ten. %ij gezonde mensen wordt dit zuur door de nieren eruit gefilterd.

De carambola wordt aangewend om een grote verscheide­nheid aan medicinale eigenschap­pen. De vrucht werkt volgens de ,ndiase $yurveda samentrekk­end voor de ingewanden, verhoogt de galproduct­ie, werkt als versterken­d tonicum en werkt verkoelend voor het lichaam. +et is een uitstekend­e dorstlesse­r. +et gaat eveneens koortsen tegen. 9erder wordt het gegeven bij bloedende aambeien. Ook in de traditione­le &hinese geneeskund­e wordt carambola gebruikt om koorts tegen te gaan. +et vruchtvlee­s kan op een wond worden gesmeerd om de wond sneller te doen helen.

,n het 0idden-Oosten wordt genezen volgens het 8nanisyste­em, gebaseerd op de kennis van +ippocrates uit het oude *riekenland en de arts *alenus, die tot de antieke 5omeinen behoorde. ,n de 8nani is bekend dat carambola diarree stopt en overgeven tegen gaat. +et gaat verder schurft en ingewandsw­ormen tegen. (en aftreksel of thee van de bladeren is eveneens goed bij schurft. (mens en gezondheid/Foto: Health Benefits Times)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname