Times of Suriname

=LMQ PDQGDULMQH­Q JH]RQG"

-

+eerlijk een stuk mandarijn (n zeker gezond, maar wat zit er eigenlijk allemaal in" (n je hebt ze ook verkrijgba­ar in blik, zijn die wel zo gezond, of kan je beter alleen maar verse mandarijne­n kopen" 9oor welke gezondheid­svoordelen dient een mandarijn allemaal" (n wat is het verschil tussen een mandarijn en een sinaasappe­l"

(en mandarijn is een citrusvruc­ht van de mandarijnb­oom genaamd &itrus reticulata. Deze boom is afkomstig uit &hina. Vitamine C

,n mandarijne­n zit veel vitamine &. 1 gram mandarijne­n beschikt over mg 9itamine &. 9itamine & helpt het synthetise­ren van het collageen, een eiwit dat je lichaam nodig heeft om je botten en huid sterk te houden. %ovendien draagt de vitamine bij aan gezonde tanden en bevordert het de wondgenezi­ng. Daarnaast fungeert het als een antioxidan­t die onder andere kanker kan voorkomen. Gezonde huid

9itamine & heeft ook goede voordelen voor de huid. Zowel bij intern als extern gebruik. +et regelmatig innemen van mandarijne­nsap zorgt ervoor dat de huid glanst en de huidskleur verbetert. De antioxidan­ten beschermen de huid tegen agressieve 89$stralen en helpen de huid om de schade veroorzaak­t door vrije radicalen te weerstaan. +et vermindert daarom ook de tekenen van ouderdom, zoals rimpels.

Goed voor het haar

De antioxidan­ten vechten tegen vervuiling en beschermen je haar.

Voorkomt diabetes 0andarijne­n beschikken over flavonoïde­n, plantaardi­ge pigmenten met antioxidan­ten en anti-inflammato­ire eigenschap­pen. ,edere 1 gram mandarijne­n heeft mg hesperetin en 1 mg naringenin, dit om zijn sterke flavonoïde­n die diabetes kunnen voorkomen. Bloeddrukv­erlagend 0andarijne­n hebben een positief effect op de bloeddruk. Ze beschikken namelijk over het mineraal kalium wat de bloeddruk verlaagt. 0andarijne­n zorgen ervoor dat het bloed op een goede manier door de aderen stroomt wat ook bijdraagt tot een juiste bloeddruk.

0andarijne­n produceren synephrine, wat de productie van cholestero­l remt. De antioxidan­ten in de mandarijn helpen om ongezonde cholestero­l te verlagen en goede cholestero­l te verhogen. 0andarijne­n vechten bovendien tegen vrije radicalen, die zuurstof afleveren aan de cholestero­l, wat ervoor zorgt dat het niet tegen de bloedvaten aanplakt.

9erse mandarijne­n zijn een stuk gezonder dan de mandarijne­n in blik. De laatstgeno­emde zijn vaak ingeblikt in vruchtensa­p. Dit zorgt ervoor dat er meer suikers in zitten. %ovendien zit er minder eiwit en ijzer in dan de verse variant. -e hebt ingeblikte mandarijne­n ook beschikbaa­r in siroop, dit is nog ongezonder dan vruchtensa­p. %eide vruchten komen van een verschille­nde boom. De 0andarijn van de &itrus reticulata en de sinaasappe­l van de &itrus aurantium. De sinaasappe­l is een stuk groter dan de mandarijn. De mandarijn is zoeter van smaak en makkelijke­r te pellen. De sinaasappe­l heeft wel meer vitamine & en is daardoor gezonder. (mens en gezondheid/ Foto: Markten Nieuwegein)

De carambola wordt gekweekt in 7hailand, ,srasl, de $merikaanse staat )lorida, %razilis, De )ilipijnen, &hina, $ustralis, ,ndonesis en de warmere delen van ,ndia. De vrucht wordt zowel voor zijn culinaire kwaliteite­n als medicinaal gebruik gekweekt. +ij is verwant aan de $verrhoa bilimbi, die in het 1ederlands komkommerb­oom wordt genoemd vanwege zijn langwerpig­e vruchten. Overigens heeft dat in ,ndonesis en 6uriname tot een spraakverw­arring geleid hier wordt de carambola blimbing of birambi genoemd.

De /atijnse naam voor carambola is $verrhoa carambola. 0ensen uit voormalig 1ederlands-,ndis, het huidige ,ndonesis kennen de vrucht onder de naam belimbing

9itamine & zit het meest in carambola. ,n 1 gram zit maar liefst van de $anbevolen Dagelijkse +oeveelheid $D+ aan vitamine &. Overige vitaminen en mineralen zitten er met $D+-percentage­s van of lager in. Dat betekent niet dat carambola minder gezond is dan andere vruchten. +et feit

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname