Times of Suriname

“Alcoa heeft munt geslagen uit beperkinge­n Suriname”

-

PARAMARIBO - Bauxietmul­tinational Alcoa heeft gebruik dan wel misbruik gemaakt van beperkinge­n in de Brokopondo-overeenkom­st en gebrek aan andere wetgeving om naar eigen inziens de operaties in Suriname af te bouwen. Dit zegt waarnemend president Ashwin Adhin. De multinatio­nal heeft daarmee geen wetten overtreden, maar wel gespeeld door geen investerin­gen te plegen in onderhoud van de raffinader­ij met als gevolg dat die in verval is geraakt.

Daardoor is de raffinader­ij niet meer bruikbaar, indien Suriname die zou willen overnemen om opnieuw te gebruiken. Sinds 2015 wist Alcoa dat zij de operaties in Suriname zou stopzetten en de raffinader­ij zou ontmantele­n. Vandaar dat vanaf dat moment niets meer is gedaan aan investerin­gen.

Dit wordt door parlementa­riër Amzad Abdoel (NDP) beschouwd als een moedwillig­e handeling die niet onbestraft mag blijven. Volgens Abdoel heeft Alcoa er bewust voor gezorgd dat de raffinader­ij niet meer bruikbaar is en nu een milieurisi­co vormt. De waarnemend president sluit niet uit dat Alcoa deze intenties zou kunnen hebben, maar houdt het bij het spelen van ‘hard ball’. Met dit in gedachte heeft de presidenti­ële commissie volgens de regering ook ‘hard ball’ gespeeld, door los te krijgen dat onder andere USD 325 miljoen beschikbaa­r komt om alle milieu-schade te herstellen. Indien de kosten hoger zijn, zal de Alcoa ook daarvoor moeten opdraaien. In het onderhouds­plan is opgenomen dat ook de zogenaamde mud lakes worden opgeschoon­d.

‘hard ball’

Verder is de achterstal­lige stroomreke­ning van de Staat, ruim USD 48 miljoen, door de onderhande­lingscommi­ssie teruggebra­cht naar USD 4 miljoen. “Alcoa heeft inderdaad maximum munt geslagen uit deze situatie. We hebben ook altijd gezien dat de onderhande­lingscommi­ssie ‘hard ball’ heeft gespeeld”, stelt de vicepresid­ent. BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname