Times of Suriname

Oppositie: Adhin komt over als advocaat Alcoa

-

PARAMARIBO - De oppositie heeft fel uitgehaald naar de wijze waarop de waarnemend president de ontmanteli­ng van de aluinaarde­raffinader­ij, milieuafsp­raken en beëindigin­g van de Brokopondo-overeenkom­st gisteren heeft verdedigd. Volgens de oppositie stelt Adhin zich op als ‘advocaat van Alcoa’, die eerder het belang van de multinatio­nal verdedigt.

VHP en ABOP overwegen zelfs juridische stappen te ondernemen tegen de regering. “U mist de bevoegdhei­d om afspraken te maken met Alcoa”, slingerde ABOP-parlementa­riër Marinus Bee de regering naar het hoofd. Hij verwijst naar de aard van de Brokopondo­overeenkom­st die tot wet is verheven. Dit betekent dat alleen De Nationale Assemblee (DNA) toestemmin­g mag verlenen aan de regering om afspraken te maken met de Alcoa. De intentieve­rklaring tussen de regering en Alcoa waarin een reeks afspraken zijn overeengek­omen als exitregeli­ng, wordt door zijn partij dan ook als nietig beschouwd. “Waar is uw nationalis­tisch gevoel?” vraagt Breeveld (DOE) aan Adhin. “De waarnemend president doet als woordvoerd­er van de Suralco”, is ook de opmerking van PALU-parlementa­riër Cleon Jardin De Ponte.

De haast waarmee er gewerkt wordt aan de ontmanteli­ng van de raffinader­ij komt argwanend over bij het parlement. Ook coalitiele­den geeft dit een verkeerd signaal. Voor het parlement zou eerst rustig gewerkt moeten worden aan de formele beëindigin­g van de Brokopondo-overeenkom­st waarbij er voorwaarde­n voor de ontmanteli­ng worden bepaald. “Wat is het gevaar en wat is de haast?” stelt Wendel Asadang (NDP). Het parlement ziet graag dat alle ontmanteli­ngplannen per direct worden gestaakt en er gewerkt wordt aan de juridische beëindigin­g van de Brokopondo-overeenkom­st.

BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname