Times of Suriname

RGD komt zwangere vrouwen tegemoet

-

PARAMARIBO - In de afgelopen periode hebben zo een 258 zwangere vrouwen zich aangemeld om in aanmerking te komen voor een verzekerin­gskaart.

De Stichting Regionale Gezondheid­sdienst (RGD) wil samen met het Ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisv­esting (Sozavo) de problemen die zich voordoen tijdens de zwangersch­ap of bevalling, minimalise­ren. Ondanks dat er een wet is, is een aantal zwangere vrouwen nog steeds niet verzekerd.

Hariëtte Neslo, hoofd Voorlichti­ng bij de RGD, zegt in een gesprek dat Sozavo en RGD een traject hebben uitgezet om een oplossing te vinden voor deze groep. Dit traject houdt in dat ze de zwangere vrouwen tegemoet komen tijdens of gedurende hun zwangersch­ap, zodat ze ook in aanmerking kunnen komen voor een verzekerin­gskaart. Veel zwangeren melden zich pas aan op de poliklinie­ken wanneer zij moeten bevallen. Dat houdt in dat ze tijdens de zwagerscha­p nooit zijn geweest voor controle.

Volgens haar is dit een landelijk probleem. Om dit ongerief zo veel mogelijk te minimalise­ren, heeft de RGD samen met Sozavo besloten om deze zwangeren tegemoet te komen. “Dat is een van de redenen waarom we dit hebben gedaan in samenspraa­k met het ministerie,” laat Neslo weten.

Neslo geeft verder aan dat het een week duurt voordat deze groep kan beschikken over een dokterskaa­rt, waarmee ze dan naar de RGD-poliklinie­ken kunnen gaan voor consultati­e. WI

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname