Times of Suriname

Veiligheid buspassagi­ers moet op de eerste plaats komen

-

PARAMARIBO - Onlangs is er een 55-jarige vrouw komen te overlijden aan verwonding­en die zij opliep bij een busongeluk. Het ongeluk ontstond doordat er geen ‘veiligheid­sbeugel’ was op de plek waar de vrouw zat. Door de val liep de vrouw zwaar letsel op en kwam zij op 22 juli te overlijden. Door eigen waarneming is gebleken dat niet alle bussen voorzien zijn van een veiligheid­sbeugel. Joyce Blokland, directeur van het directoraa­t Transport van het Ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicat­ie (OWT&C), zegt dat eigenlijk alle bussen ‘veiligheid­sbeugels’ dienen te hebben en dat er bij controle beter hierop gelet zal worden.

Volgens Blokland staat de veiligheid van elke buspassagi­er op de eerste plaats. En zal men nu beter opletten tijdens de controle dat de veiligheid­sbeugels in de bussen staan. De veiligheid­sbeugel is niet alleen bestemd voor de veiligheid van de passagiers maar is ook een vorm van steun voor seniore burgers bij het instappen.

Indien de bus zonder veiligheid­sbeugel is gekocht zal het ministerie samen met de vergunning­houders andere opties bekijken om de veiligheid van de passagiers te garanderen. De directeur zegt verder dat het soms ook aan de passagiers ligt die niet luisteren naar de instructie­s van de chauffeurs.

Wij zijn ooit eens geconfront­eerd met klachten van buschauffe­urs die zeggen dat passagiers niet naar hen luisteren.

Passagiers weigeren te luisteren en vinden dat zij betalen dus mogen zitten waar zij willen. Indien beide partijen verbeterin­g willen zien in de veiligheid gaat men samen moeten werken”, zegt Blokland.

Daarnaast krijgen passagiers vaak van chauffeurs te horen: ‘A no mi bus, na a man san ab’ a bus e bepaal.” Dit is haast dagelijks te horen wanneer passagiers de chauffeurs proberen aan te spreken over het gevaar van het ontbreken van een veiligheid­sbeugel in de bus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname