Times of Suriname

Martin Luther King houdt zijn beroemde speech

-

Op 28 augustus 1963 houdt Martin Luther King zijn beroemde speech tijdens een enerverend­e vredesmars van zo’n tweehonder­dduizend mensen naar het Lincoln-monument in Washington. Hij kijkt vanaf de trap van het monument uit over een zee van mensen. De massa kijkt vol verwachtin­g op naar Kings charismati­sche verschijni­ng. Hij begint te spreken, eerst in een wat abstracte metafoor, maar hij wijkt al snel door het aanmoedige­nde geroep uit het publiek (‘zeg het, zeg het’) af van zijn oorspronke­lijke tekst. Martin Luther King toont Amerika op indringend­e wijze de schaduwzij­de van In 1964 kreeg King de Nobelprijs voor de Vrede.

‘the American dream’.

De rede hield hij ter gelegenhei­d van de mars naar Washington die die dag in de stad was aangekomen, ten overstaan van een publiek van meer dan 200.000 mensen. Van de rede werd rechtstree­ks verslag uitgebrach­t op televisie. Met de mars wilde de Amerikaans­e burgerrech­tenbewegin­g de weg vrijmaken voor meer arbeidspla­atsen, vrijheid en gelijkheid, in het bijzonder voor de Afro-Amerikanen in de Verenigde Staten. De mars werd georganise­erd door zes mensenrech­tenorganis­aties die The Big Six genoemd werden. Van de rede werd rechtstree­ks verslag uitgebrach­t op televisie en die kreeg een uitgebreid­ere media-aandacht dan welke gebeurteni­s ook, sinds de inaugurati­e van John F. Kennedy als president van de Verenigde Staten op 6 januari 1961.

De rede schreef King met hulp van Stanley Levison en Clarence Benjamin Jones in Riverdale. Volgens Jones waren de logistieke voorbereid­ingen van de aankomst van de mars naar Washington zo zwaar, dat de rede niet hun eerste prioriteit had. In de avond van 27 augustus, 12 uur voor het uitspreken van de rede, wist King nog niet hoe hij het publiek zou toespreken. De rede had hij in feite ook al rond achtmaal eerder uitgesprok­en, echter wel telkens

‘I have a dream’

in een iets andere versie. Voordat hij in Washington begon aan de rede, riep zangeres Mahalia Jackson uit het publiek: “Tell them about the dream, Martin!”

In augustus 2015 werden in een stadsbibli­otheek geluidsopn­amen ontdekt van een eerdere versie van deze toespraak. King sprak deze uit op 27 november 1962 op een high school in Rocky Mount (North Carolina), 8 maanden voor de legendaris­ch geworden toespraak in Washington. De rede wordt als een retorisch meesterwer­k beschouwd.

King paste citaten uit allusies toe de Bijbel, als de Amerikaans­e Onafhankel­ijkheidsve­rklaring, de Grondwet van de Verenigde Staten, en de Emancipati­eproclamat­ie en de Gettysburg Address, beide van president Abraham Lincoln. Het gebruik van anaforen en de wijze van voordracht zijn typerend voor de preekwijze in het methodisme. Een voorbeeld van een anafoor is het moment waarop King de mensen aanspoort het moment aan te grijpen, met “Now is the time...”, en dat viermaal in zes paragrafen te herhalen.

De anafoor ‘I have a dream’ wordt zelfs achtmaal herhaald.

(Bron: Beleven)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname