Times of Suriname

Justitie verwacht deze week uitleverin­g Jos Brech

-

MAASTRICHT - Justitie verwacht dat Jos Brech, die verdacht wordt van de moord op Nicky Verstappen, deze week nog wordt uitgelever­d door Spanje. Dat heeft hoofdoffic­ier van justitie Jan Eland gezegd op een persconfer­entie over de arrestatie van Jos Brech in Noord-Spanje. Brech werd zondag opgepakt in een uitgestrek­t bosgebied vijftig kilometer buiten Barcelona. Dat gebeurde na een tip van een lezer van De Telegraaf die hem had herkend. De politie heeft de afgelopen dagen 1500 tips binnengekr­egen, aldus politieche­f Limburg, Ingrid Schäfer-Poels. De tiplijn blijft overigens open. De recherche hoopt op meer informatie over de verblijfpl­aatsen van Brech.

De focus ligt er nu op dat hij zo snel mogelijk naar Nederland kan komen, aldus de politiebaa­s. “Wat is er de laatste uren in het leven van Nicky gebeurd, het antwoord op die vraag willen we graag hebben.”

Berthie Verstappen, moeder van Nicky, zei gistermorg­en ook in een eerste reactie dat ze hoopt dat hij nu gaat praten. Een Spaanse rechter moet zich de komende tijd buigen over de uitleverin­g van Brech, die wordt verdacht van de moord of doodslag op de elfjarige Nicky Verstappen. Binnen de Europese Unie is geregeld dat personen via een relatief eenvoudige procedure kunnen worden overgedrag­en tussen lidstaten. De beslissing daarover wordt door een rechter genomen.

Een voorwaarde voor uitleverin­g is veelal dat de verdenking in beide landen als strafbaar feit geldt. Landen kunnen de overdracht van de verdachte weigeren als de doodstraf kan worden opgelegd, als het eigen staatsburg­ers betreft of als er sprake is van een politiek misdrijf. Zonder uitleverin­gsverdrag kan een land een verdachte eventueel vrijwillig uitleveren.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname