Times of Suriname

Stad verleent 1700 vergunning­en aan rondleider­s

-

PARAMARIBO - In april voerde Amsterdam strengere regels in voor rondleidin­gen in de binnenstad. De bedoeling was dat hierdoor de overlast zou afnemen van grote groepen die achter een gids aanlopen, stoepen blokkeren en geluidsove­rlast produceren.

Iedere gids die meer dan vijf mensen rondleidt over de Wallen heeft voortaan een ontheffing nodig. Inmiddels hebben 1733 gidsen zo’n vergunning binnen, meldt de gemeente. “Dat vinden wij wel veel”, zegt de woordvoerd­er van wethouder Udo Kock, initiatief­nemer van de strengere regels. “Iedereen die zo’n vergunning aanvraagt, krijgt die ook.”

Aanleiding voor de strengere regels is de overlast die bewoners en winkeliers in de binnenstad ervaren door grote groepen van twintig of meer personen, die met grote regelmaat voorbijkom­en. Alleen al op het Oudekerksp­lein passeren, volgens tellingen van de gemeente, wekelijks gemiddeld 31.000 mensen in groepen.

De gemeente verbiedt rondleidin­gen van meer dan twintig personen. Gidsen mogen na elf uur ‘s avonds geen tours meer organisere­n, niet stilstaan op drukke punten en voor winkels. Foto’s maken van prostituee­s is verboden, gidsen moeten ervoor zorgen dat hun toeristen met de rug naar de rode ramen gaan staan. Kock hoopt dat de vergunning­splicht de gemeente een mogelijkhe­id geeft om gidsen te straffen als zij zich niet aan deze regels houden: die raken hun papiertje kwijt. In april en mei zijn 52 gidsen aangesprok­en, hebben vijf daarvan een waarschuwi­ng gekregen en zijn twee rondleidin­gen gestaakt. Tot dusverre is het aantal sancties nog laag. In 5 maanden zijn 5 boetes uitgedeeld, van 190 euro. “Dat is niet veel, maar wil niet zeggen dat het niet goed gaat”, aldus de woordvoerd­er. Gidsen die de regels overtreden, krijgen in eerste instantie een waarschuwi­ng. Als zij daarna hun rondleidin­g afbreken, hun groep opsplitsen of op een plek gaan staan waar ze niets blokkeren, krijgen ze geen boete.

In april en mei zijn 52 gidsen aangesprok­en, hebben 5 een waarschuwi­ng gekregen en zijn 2 rondleidin­gen gestaakt. Volgens de gemeente is het aantal grote groepen afgenomen en houden gidsen van de overgeblev­en groepen zich aan de regels. Kock wil de regels snel evalueren en kijken of extra maatregele­n nodig zijn, zoals uitbreidin­g van het gebied waarvoor een vergunning nodig is, of invoering van tijdvenste­rs.

(Parool)

 ??  ?? Toeristen krijgen een rondleidin­g met gids op De Dam in het centrum van Amsterdam.
Toeristen krijgen een rondleidin­g met gids op De Dam in het centrum van Amsterdam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname