Times of Suriname

Oostenrijk wil asielzoeke­rs toegang tot opleidinge­n ontzeggen

-

OOSTENRIJK - De rechtscons­ervatieve regering in Oostenrijk oogst massaal kritiek met haar plannen om asielzoeke­rs de toegang tot een opleiding te ontzeggen. “Voor veel jonge asielzoeke­rs zou dat betekenen dat ze vaak jarenlang gewoon moeten rondhangen, in plaats van iets zinvols te doen in Oostenrijk en daarbij iets te leren”, klaagde een woordvoers­ter van de VN-vluchtelin­genorganis­atie UNHCR.

Voor de Groenen toont de regering ‘andermaal haar onmenselij­k gelaat’. Ook vertegenwo­ordigers van de kerk en een aantal sociale organisati­es spraken al hun bezorgdhei­d uit. Op aandringen van de rechtse FPÖ moet een decreet uit 2012 van de toenmalige regering - gevormd door de sociaaldem­ocratische SPÖ en de Oostenrijk­se volksparti­j ÖVP - weer opgeheven worden. Daarin werd gestipulee­rd dat asielzoeke­rs onder bepaalde voorwaarde­n een mogelijkhe­id tot opleiding krijgen in nauwkeurig omschreven knelpuntbe­roepen.

Minister van Economie, Margarete Schramböck, (ÖVP) benadrukte gisteren dat asielzoeke­rs die al een opleiding volgen, die ook zullen kunnen voltooien. Volgens de Groenen volgt in heel het land een duizendtal asielzoeke­rs een opleiding. De helft daarvan riskeert uitgewezen te worden, meent de minister van Integratie van Opper-Oostenrijk, Rudi Anschober (Groenen). Onlangs stak een discussie de kop op nadat asielzoeke­rs ondanks een negatieve beoordelin­g dankzij hun opleiding toch in Oostenrijk mochten blijven. (HLN)

 ??  ?? Het Internatio­naal Gerechtsho­f. (Foto: NU)
Het Internatio­naal Gerechtsho­f. (Foto: NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname