Times of Suriname

VN-onderzoeke­rs: Leger Myanmar voerde genocide uit op Rohingya

-

MYANMAR - Het leger van Myanmar heeft op grote schaal genocide gepleegd op Rohingya-vluchtelin­gen. Velen zijn vermoord en verkracht, stellen onderzoeke­rs van de Verenigde Naties (VN) in een rapport dat gisteren is gepublicee­rd.

Vanwege de beschuldig­ingen moeten zowel de opperbevel­hebber van het leger als vijf generaals worden vervolgd voor genocide, misdaden tegen de menselijkh­eid en oorlogsmis­daden, aldus het rapport.

Ook Aung San Suu Kyi, leider van Myanmar, wordt genoemd in het rapport. Zij heeft niet haar bevoegdhed­en gebruikt om de situatie te voorkomen, valt te lezen. Dat heeft ‘bijgedrage­n aan de uitvoering van deze gruweldade­n’. Suu Kyi won in 1991 nog wel de Nobelprijs voor de Vrede. De genocide vond een jaar geleden plaats in de Myanmarese deelstaat Rakhine. Massaal sloegen de Rohingya op de vlucht, binnen enkele dagen waren er al tienduizen­den vluchtelin­gen. Dit aantal liep uiteindeli­jk op tot honderddui­zenden. Volgens berichten destijds werden zij verjaagd door veiligheid­stroepen. Ook zouden hun woningen zijn verbrand. Het leger stelde slechts te reageren op aanvallen van gewapende opstandeli­ngen, maar volgens het VN-rapport was de reactie van het leger onevenredi­g.

Het rapport concludeer­t dat er meer dan voldoende bewijs is om te starten met onderzoek en vervolging van de hooggeplaa­tste militairen. Het Myanmarese leger heeft nog geen reactie gegeven op de bevindinge­n van de onderzoeke­rs.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname